Denali
Denali er Nord-Amerikas høyeste fjell, og inngår dermed i Seven Summits.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Kilimanjaro
Kilimanjaro i Tanzania er Afrikas høyeste fjell.
Kilimanjaro
Av /AP/NTB.
Aconcagua
Aconcagua er Sør-Amerikas høyeste fjell.
Aconcagua
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Elbrus

Elbrus med sine to topper er Europas høyeste fjell. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Puncak Jaya (4884 moh) på Ny Guinea i Indonesia.
/Shutterstock.
Klatrere på Mount Everest
Klatrere på vei opp til toppen av Mount Everest i mai 2016.

Seven Summits er de høyeste fjellene i hver av de sju verdensdelene. Å bestige alle sju regnes som en bragd innen fjellsport.

Fjellene

Fordi det ikke finnes noen klare definisjoner på hvor grensene for verdensdelene går, og fordi det er forskjell på verdensdel og kontinent, er det også en diskusjon om hvilke sju fjell som inngår i Seven Summits. Den vanligste lista kalles Messner-lista, hvor disse fjellene inngår:

Oseania

Det er også strid om hvilket fjell som inngår i Seven Summits som Oseanias høyeste topp. Puncak Jaya (som også kalles Carstensz Pyramid) ligger på Ny-Guinea, som er en øy i Stillehavet, men kulturelt tilhører Indonesia og dermed Asia. Den østlige delen av Ny-Guinea tilhører staten Papua Ny-Guinea, som kulturelt tilhører Oseania, og hvor Mount Wilhelm strekker seg til 4509 meter over havet.

Dersom man regner kontinenter, er Kosciuszko med sine 2228 meter over havet på det australske fastlandet Oseanias høyeste fjell, til tross for at det høyeste fjellet i Australia er Mawson Peak på Heardøya i det sørlige Stillehavet. Lista med Kosciuszko i stedet for Puncak Jaya kalles Bass-lista.

Hvis man ikke regner Ny-Guinea som en del av Oseania, vil Mount Cook (Aoraki) på New Zealand være Oseanias høyeste fjell med 3724 meter over havet.

Europa

Striden om hvilket fjell som er Europas høyeste, står mellom Mont Blanc på grensa mellom Frankrike og Italia og Elbrus i Kaukasus i Russland, siden noen mener at Kaukasus ligger i Asia.

Bestigninger

Amerikaneren Richard Bass ble i 1985 førstemann til å fullføre Seven Summits (Puncak Jaya-varianten). Han var året etter medforfatter av boken Seven Summits. Drøyt 500 personer har gjennomført minst én av de to Seven Summits.

De ti første nordmennene til å fullføre Seven Summits:

  • Ralph Høibakk (24. mai 1991)
  • Arne Næss jr. (15. januar 1994)
  • Cecilie Skog (14. februar 2006)
  • Randi Skaug (31. desember 2007)
  • Tore Sunde-Rasmussen (14. desember 2008)
  • Sissel Sannæs Smaller (25. mai 2010)
  • Christian Eide (19. mai 2013)
  • Trond Eilertsen (19. mai 2013)
  • Torkjel Ustgård Hurtig (13. desember 2017)
  • Siv Eli Harstad (4. januar 2018)

Cecilie Skog og Tore Sunde-Rasmussen har klatret begge de aktuelle fjellene i Oseania (Puncak Jaya og Kosciuszko). Da Thomas Lone kom til topps på Mount Everest 16. mai 2019, ble han som 24-åring samtidig den yngste nordmannen til å fullføre Seven Summits.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg