Faktaboks

Mount Vinson

Mount Vinson

Vinson Massif

En fjellklatrer på toppen av Vinson Massif.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Mount Vinson er det høyeste fjellet i Antarktis, med en topp som ligger på 4892 meter over havet. Mount Vinson ligger i Ellsworth-fjellene, sørvest for isbremmen Ronne Ice Shelf i Vest-Antarktis og om lag 1200 kilometer nord for Sydpolen, på cirka 78° 35ʹ sørlig breddegrad og 85° 25ʹ vestlig lengdegrad.

Sammen med en gruppe på fem andre høye topper, utgjør Mount Vinson det vi i dag kjenner som Vinson Massif. I mange år var Vinson Massif den korrekte benevnelsen på den høyeste toppen i fjellgruppen, men i 2006 ble det formalisert at Mount Vinson er det offisielle navnet på den høyeste toppen.

Vinson Massif og Mount Vinson ble først observert av den amerikanske utforskeren Lincoln Ellsworth i 1935. Fjellgruppen ble oppkalt etter Carl Vinson, en amerikansk kongressmann (1935-61) som var en tydelig talsmann for den amerikanske utforskningen av Antarktis.

Mount Vinson ligger innenfor det chilenske kravområdet i Antarktis. Imidlertid er dette området, som resten av Antarktis, forvaltet gjennom internasjonalt samarbeid under Antarktistraktaten.

Bestigninger

Det var først i årsskiftet 1966/1967 at Mount Vinson ble besteget for første gang, da av en gruppe klatrere i ekspedisjonen American Antarctic Mountaineering Expedition, under ledelse av Nicholas Clinch. Den andre bestigningen fant ikke sted før i 1979, men på 1980-tallet økte hyppigheten betraktelig. De senere årene har Mount Vinson blitt et yndet mål for klatrere, og som det høyeste fjellet i Antarktis inngår Vinson Massif i Seven Summits, de høyeste fjellene i hver av de sju verdensdelene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg