Nanga Parbat

Nanga Parbat er verdens 9. høyeste fjell.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Nanga Parbat i vestlige del av Himalaya, 8126 m høyt. Det ligger i den pakistansk-okkuperte delen av Kashmir. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Nanga Parbat er et fjell i vestlige Himalaya. Nord og sør for Nanga Parbat er henholdsvis fjellkjeden Karakorum og elven Indus. Fjellet ligger i den pakistansk-okkuperte delen av Kashmir og er 8126 meter over havet. Det er verdens niende høyeste fjell og Pakistans nest høyeste etter K2. Rupalveggen på sør- og sørøstsiden av Nanga Parbat er verdens høyeste stup på rundt 4600 meter.

Faktaboks

Uttale
nˈanga pˈarbat
Etymologi
‘nakent fjell’

Geologi og klima

Nanga Parbat består av metamorfe bergarter. Middeltemperaturen målt på Nanga Parbat i 3736 meter over havet varierer fra minus 17 grader i januar til pluss 4 grader i juli. Det er også plussgrader i månedene juni, august og september. I de fire sommermånedene er det regn mellom 15 og 20 dager per måned. I de øvrige månedene kommer nedbøren i form av snø. Flest snørike dager er det i månedene januar, februar og mars med henholdsvis 19, 21 og 23 dager.

Fjellklatring på Nanga Parbat

Nanga Parbat regnes som et meget krevende fjell å bestige. Blant lokalbefolkningen er fjellet kjent som «The Killer Mountain».

Toppen ble første gang besteget 31. juli 1953 av den østerrikske klatreren Hermann Buhl. I alt har 339 klatrere nådd toppen, mens 56 klatrere er omkommet på Nanga Parbat (per 2019). Sommeren 1970 var italieneren Reinhold Messner den første personen som klatret opp sørveggen, Rupalveggen. Andreas Fredborg er den eneste nordmannen som har besteget Nanga Parbat. Det var 11. august 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg