Faktaboks

Nanga Parbat
Uttale
nˈanga pˈarbat
Etymologi
‘nakent fjell’
Nanga Parbat
Nanga Parbat er verdens 9. høyeste fjell.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Nanga Parbat

Nanga Parbat i vestlige del av Himalaya, 8126 moh. Det ligger i den pakistansk-okkuperte delen av Kashmir.

Av /KF-arkiv ※.

Nanga Parbat er et fjell i vestlige Himalaya.

Nord og sør for Nanga Parbat er henholdsvis fjellkjeden Karakorum og elven Indus. Fjellet ligger i den pakistansk-okkuperte delen av Kashmir og er 8126 meter over havet. Det er verdens niende høyeste fjell og Pakistans nest høyeste etter K2. Rupalveggen på sør- og sørøstsiden av Nanga Parbat er verdens høyeste stup på rundt 4600 meter.

Geologi og klima

Nanga Parbat består av metamorfe bergarter. Middeltemperaturen målt på Nanga Parbat i 3736 meter over havet varierer fra minus 17 grader i januar til pluss 4 grader i juli. Det er også plussgrader i månedene juni, august og september. I de fire sommermånedene er det regn mellom 15 og 20 dager per måned. I de øvrige månedene kommer nedbøren i form av snø. Flest snørike dager er det i månedene januar, februar og mars med henholdsvis 19, 21 og 23 dager.

Fjellklatring på Nanga Parbat

Nanga Parbat regnes som et meget krevende fjell å bestige. Blant lokalbefolkningen er fjellet kjent som «The Killer Mountain», Dødens fjell.

Toppen ble første gang besteget 31. juli 1953 av den østerrikske klatreren Hermann Buhl. I alt har 339 klatrere nådd toppen, mens 56 klatrere er omkommet på Nanga Parbat (per 2019). Sommeren 1970 var italieneren Reinhold Messner den første personen som klatret opp sørveggen, Rupalveggen.

Andreas Fredborg besteg Nanga Parbat 11. august 1990 og Kristin Harila 1. juli 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg