Global middeltemperatur
Kurven for årlig global middeltemperatur som avvik fra gjennomsnittet i perioden 1850-1900, dvs starten av den industrielle revulosjon. Kilde: HadCRUT5.
Global middeltemperatur
Lisens: CC BY SA 3.0

Global oppvarming betyr at gjennomsnittstemperaturen på Jorda øker.

Når temperaturen endrer seg, vil det medføre endringer i andre sider av jordens klima, fordi temperaturer, vinder og nedbør henger sammen. Man bruker ofte begrepet klimaendringer og global oppvarming om hverandre. Begrepet global oppvarming begrenser seg til at jordens temperatur øker, mens klimaendringer kan omfatte flere andre former for klimautvikling.

Siden 1950 har Jordas gjennomsnittstemperatur steget med 1,1 grad og den stiger stadig, ifølge FNs klimapanel. Uttrykket global oppvarming brukes særlig om denne økningen i temperatur.

Gjennom bruken av fossile brensler som olje, kull og gass forsterker vi drivhuseffekten, og dermed øker gjennomsnittstemperaturen på Jorda.

Dette har mange konsekvenser. Det fører blant annet til mer nedbør, smelting av is og stigende havnivå. Global oppvarming er en del av det mer omfattende begrepet klimaendringer.

Verdens ledere har i Parisavtalen blitt enige om å forsøke å begrense den globale temperaturøkningen til 2 grader. Ifølge EUs Copernicus Climate Change Service ligger vi an til å nå 1,5 graders oppvarming i februar 2034.

Også økninger i temperatur som har funnet sted tidligere i Jordas historie kan kalles global oppvarming.

Utviklingen i Jordas temperatur

Siden slutten av 1800-tallet har Jordas middeltemperatur steget med omkring 1,0 °C. Dette skyldes blant annet utslipp av drivhusgassen CO₂ fra forbrenning av fossilt brennstoff.

Den største delen av økningen har foregått de siste tiårene. Det er bred vitenskapelig enighet om at dette skyldes en forsterket drivhuseffekt, gjennom en menneskeskapt økning av drivhusgassene i atmosfæren.

På grunnlag av scenarier for framtidige utslipp, og en sammenstilling av omfattende studier med klimamodeller, har FNs klimapanel (IPCC) antydet at en fremtidig global oppvarming i 2100 i verste fall kan bli så mye som 5 °C fra 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg