Mount Everest sett fra Tibet av . Gjengitt med tillatelse

Mount Everest

Mount Everest er et fjell i Asia, og er med sine 8844 meter over havet Jordens høyeste topp. Fjellet ligger i Øst-Himalaya på grensen mellom Nepal og Tibet i Kina, cirka 28° nordlig breddegrad, 87° østlig lengdegrad.

Faktaboks

Uttale
maunt ˈevərəst
Også kjent som

tibetansk Chomo Lungma

nepalesisk Sagarmatha

Mount Everest har fått navnet sitt etter Sir George Everest, som var den første til å fastsette fjellets geografiske koordinater og høyde i 1841. På tibetansk er navnet Chomo Lungma.

Geologi

Klatrere på vei opp til toppen av Mount Everest i mai 2016.

Toppen består av metamorfe kalkstein fra karbonperm omgitt av sedimentære bergarter fra perm, trias og jura. Berggrunnen ble foldet i samme periode som Alpene. Snøgrensen går på cirka 5800 moh. Fjellet ble lenge forvekslet med Gaurisankar.

Målingen av fjellets høyde på 8844 moh. ble gjennomført i 2005, og er av det faste fjellet under is- og snødekket på toppen. Mount Everest har tidligere også vært målt til 8850, 8848 og 8846 moh.

Bestigning

Nepaleren Tenzing Norgay og newzealenderen Edmund P. Hillary var de første to til å bestige Mount Everest, 29. mai 1953.
AP / NTB Scanpix.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Edmund Hillary fra New Zealand og sherpaen Tenzing Norgay fra landsbyen Thame i Nepal var de første menneskene til å nå toppen av Mount Everest 29. mai 1953.

Siden er Mount Everest besteget av mer enn 5000 klatrere av ulike nasjonaliteter, og raskeste bestigning er på bare litt over åtte timer. Man har også kjørt på ski og snøbrett ned fra toppen.

Everest har to hovedklatreruter: Sørøstryggen fra Nepal og nordøstryggen fra Tibet (Mallory-ruta).

De første forsøkene

De mange forsøkene som har vært gjort på å bestige fjellet ble innledet 1921 av en britisk ekspedisjon. Ved hjelp av medbrakt oksygen nådde to av ekspedisjonenens medlemmer året etter 8321 moh. Under et fremstøt i 1924 nådde britene 8565 moh., og to andre medlemmer av samme ekspedisjon, George Mallory og Andrew Irvine, nådde høyere, kanskje toppen, men omkom. Liket av Mallory ble funnet i nordveggen i 1999, omkring 8200 moh.

Første bestigning

Tidligere ekspedisjoner hadde søkt å nå toppen fra Tibet i nord, men i 1950-årene ble Nepal åpnet for utlendinger, og man kunne legge ruten fra sør, over det såkalte Sørskaret. En sveitsisk ekspedisjon nådde våren 1952 høyere enn noen tidligere.

Sveitsernes erfaringer kom til å spille en stor rolle for den britiske ekspedisjonen som startet året etter under ledelse av Sir John Hunt. Etter et målbevisst gjennomført arbeid, til dels under vanskelige værforhold, lyktes det ekspedisjonen å nå så høyt at et siste fremstøt kunne foretas. 29. mai 1953 nådde newzealenderen Edmund Hillary og sherpaen Tenzing Norgay toppen.

Første kvinne og solo

På 2010-tallet ble det så populært å bestige Mount Everest at det i mai, den mest populære måneden på grunn av været, kan oppstå køer av klatrere på vei til toppen.

Japanske Junko Tabei ble 1975 første kvinne som nådde toppen. Første solobestigning ble gjort 1980 av italieneren Reinhold Messner, som 1978, sammen med østerrikeren Peter Habeler, også ble den første til å nå toppen uten bruk av ekstra tilført oksygen.

Dødsfall

Omkring 300 mennesker har mistet livet på vei opp eller ned. I april 2014 ble 16 sherpaer tatt av et snøskred, i april 2015 tok et snøskred utløst av jordskjelv livet av 22 mennesker og i mai 2019 mistet ti turister livet.

Norske bestigninger

Arne Næss jr. og de andre deltakerne i den første norske ekspedisjonen til toppen av Mount Everest i 1985: Stein P. Aasheim, Ralph Høibakk, Chris Bonington, Odd Elisassen, Håvard Nesheim, Ola Einang, Bjørn Myrer Lund og Kjell Torgeir Stokke.
Av /NTB Scanpix.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Bjørn Myrer Lund og Odd Eliassen ble de første norske til å bestige Mount Everest, da de 21. april 1985 nådde toppen sammen med briten Chris Bonington under den norske Everest-ekspedisjonen ledet av Arne Næss. Noen dager senere nådde den andre puljen i samme ekspedisjon, bestående av Ralph Høibakk, Håvard Nesheim, Arne Næss og Stein P. Aasheim, samt flere sherpaer, også toppen.

Første norske kvinne på toppen var Randi Skaug i mai 2004, fulgt av Cecilie Skog tre dager senere.

Et utvalg norske bestigninger

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bonington, Chris (1976). Everest the hard way. Hodder & Stoughton.
  • Eriksen Hasse (red.) og Helge Kolrud (red.) (2007). Norsk Fjellsport gjennom 200 år. Andresen & Butenschøn.
  • Gangdal, Jon (1995). Everest : Den tunge veien. Aventura.
  • Granheim, Tormod (2006). På ski fra Everest : triumf og tragedie på verdens tak. Fri flyt.
  • Hemmleb, Jochen med flere (1999). Ghosts of Everest: the search for Mallory and Irvine. Mountaineers Books.
  • Holzel, Tom og Audrey Salkeld (1986). The mystery of Mallory and Irvine. Jonathan Cape.
  • Hunt, John (1953). The ascent of Everest. Hodder & Stoughton.
  • Næss, Arne (1987). Drømmen om Everest. Mortensen.
  • Skog, Cecilie (i samarbeid med Sigri Sandberg Meløy og Rolf Bae) (2006). Cecilie Skog og de tre polene. Wigestrand.
  • Unsworth, Walt (2000). Everest. The mountaineering history. Houghton Mifflin.

Kommentarer (1)

skrev jarle saga

Jeg synes det burde stå mer fakta om det ;)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg