Puncak Jaya

Puncak Jaya er Indonesias høyeste fjell, og ligger på øya Ny Guinea.

Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Puncak Jaya er Indonesias høyeste fjell, med en topp på 4884 meter over havet. Fjellet ligger i provinsen Papua på øya Ny-Guinea, og er dermed også det høyeste fjellet i verden som ligger på en øy.

Faktaboks

Også kjent som

Jaya Peak

tidligere Puntjak Sukarno, Carstensz Pyramid, Gunung Carstensz, Mount Carstensz

Fjelltoppen er det østligste punktet på den 13 kilometer lange fjellrekken Sudirmanfjellene, i den store Lorentz nasjonalpark.

Navnet Puncak Jaya: Puncak betyr fjell og Jaya seier.

Smelting av isbreene

Under en ekspedisjon til Ny-Guina i 1623 så den nederlandske oppdagelsesreisende Jan Carstenszoon at det var isbreer på fjellet Puncak Jaya.

I 1850 dekket isbreene på Puncak Jaya et areal på cirka 19 kvadratkilometer. Siden da har klimaendringer ført til at isbreene gradvis er blitt redusert. I 2005 utgjorde isbreene cirka 1,8 kvadratkilometer. Smeltingen økte vesentlig som et resultat av den kraftige El Niño i Stillehavet i 2015–2016. Amerikanske forskere har beregnet at isbreenes samlede areal i mars 2018 utgjorde mellom 0,422 og 0,494 kvadratkilometer, og at fjellets isbreer vil forsvinne etter en ny kraftig El Niño i Stillehavet.

Fjellklatring

Den nederlandske Carstensz-ekspedisjonen, som bestod av Anton Colijn, Jean Jacques Dozy og Frits Wisser, forsøkte i 1936 å bestige de tre fjelltoppene Carstensz Pyramid, East Carstensz og Ngga Pulu med sikte på finne ut hvilken topp på Puncak Jaya som var høyest. De besteg de isbrebelagte toppene East Carstensz og Ngga Pulu. På grunn av dårlig vær måtte de gi opp forsøket på å klatre opp til den snøfrie toppen Carstensz Pyramid. Det er beregnet at Ngga Pulu i 1936 hadde en høyde på over 4900 meter over havet. Som et resultat av bresmelting er toppens høyde 4863 meter over havet (2020).

Carstensz Pyramid ble for første gang besteget av Heinrich Harrer (Østerrike), Albert Huizensg (Nederland), Russell Kippax (Australia) og Philip Temple (New Zealand) i 1962.

Seven Summits

Fordi Ny-Guinea ligger i Stillehavet , inngår Puncak Jaya vanligvis som det høyeste fjellet i Oseania for bestigningen av Seven Summits , men noen mener at det er riktigere at Kosciuszko på 2228 meter over havet i Australia eller Mount Wilhelm på 4509 meter over havet i Papua Ny-Guinea er Oseanias høyeste fjell.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg