Faktaboks

Elbrus
russ. Gora Elbrus
Uttale
ˈelbrus
Elbrus

Elbrus med sine to topper er Europas høyeste fjell. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Elbrus er et fjell i Russland, i vestlige del av Kaukasus. Elbrus er Europas høyeste fjell, med høyeste topp på 5642 meter over havet.

Fjellet består av to topper, henholdsvis 5642 og 5621 moh., som begge er utslokte vulkaner. Elbrustoppene er stratovulkaner. Snøgrensen er cirka 3250 meter over havet, og 22 isbreer dekker et areal på totalt 135 kvadratkilometer. En russisk vitenskapelig stasjon ligger 4200 meter over havet.

Elbrus er et viktig sentrum for fjellklatring og turisme. Siden 1969 er det bygget taubaner som fører turister opp mot nærmere 4000 moh., og det er planer om en taubane helt opp til østtoppen. Fjellet ble besteget første gang i 1829 (østtoppen) og 1874 (vesttoppen) av lokale bønder.

Som Europas høyeste fjell inngår Elbrus i Seven Summits.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg