Faktaboks

Mount Kenya
Mt. Kenya, swahili Kirinyaga
Uttale
-kˈi:njə
Mount Kenya
Mount Kenya er Kenyas høyeste fjell og Afrikas høyeste topp etter Kilimanjaro, 5199 moh.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Mount Kenya er Kenyas høyeste fjell og Afrikas høyeste topp etter Kilimanjaro, 5199 moh. Fjellet ligger cirka 150 km nordøst for Nairobi, og like sør for ekvator. Fjellet er en gammel vulkan med sin aktive periode for 3,1–2,6 millioner år siden. Det er dekket av flere isbreer som når ned til cirka 4500 moh. Disse breene krymper raskt som følge av klimaendringene og vil sannsynligvis være borte i 2050. De skogkledde fjellsidene ned til cirka 3600 moh. er viktige vannkilder for store deler av Kenya. To av Kenyas største elver – Tana og Ewaso Nyiro North – har sitt utspring i dette fjellmassivet.

Mount Kenya Nasjonalpark ble etablert i 1949 og tatt inn på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv i 1997. Med sine isbrekledde fjellsider og topper og sine skogkledde sider er Mount Kenya et av de mest imponerende landskapene i Øst-Afrika med over 16000 besøkende per år. Fjellet er altså en viktig turistattraksjon, særlig for fjellklatrere. Det er flere tilgjengelige overnattingssteder/hytter av ulik standard fra luksus til moderat.

Evolusjonen og økologien til den afroalpine floraen (se Planteliv i Afrika) er et fremragende eksempel på økologiske prosesser. De skogkledde fjellsidene har mange forskjellige trearter, avhengig av høyden over havet. Øvrig flora er tilpasset den afro-alpine økologien. Mesteparten av faunaen holder til på de lavereliggende fjellsidene, eksempelvis aper, klippegrevling og pinnsvin, samt større dyr som elefanter og bøfler. Rovdyr som hyener og leoparder finnes også.

De viktigste folkegruppene som bor rundt Mount Kenya er kikuyu, meru og embu, som alle er jordbrukere, og masaiene, som er nomader. Myter og religiøse forestillinger knyttet til fjellet inngår i deres kultur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg