Mont Blanc. Fjellmassivet sett fra Chamonix.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mont Blanc er Alpenes og Vest-Europas høyeste fjellmassiv, og befinner seg på grensen mellom Frankrike og Italia, mellom henholdsvis Val de Chamonix og Valle d'Aosta. Fjelltoppen ligger på fransk side sentralt i massivet, sør for Chamonix og nordvest for Courmayeur i Italia.

Faktaboks

Uttale
mɔblˈã
Etymologi
det hvite fjell
Også kjent som
italiensk Monte Bianco

Høyde

Mont Blancs høyde er på 4808,72 meter over havet ifølge målinger som ble foretatt 13. september 2017. Toppen av Mont Blanc er en isbre, og høyden vil derfor ikke være konstant. Det foretas jevnlig nye målinger, og fjellet har i den senere tid vært målt til mellom 4807 og 4810 meter over havet. Fjelltoppen under isbreen er beregnet til å befinne seg på 4792 meter over havet.

Fjellområdet er bygd opp av gneis og granitt og har mange isbreer. Av disse er Mer de Glace den mest kjente. Snøgrensen ligger 2860–3100 meter over havet. Av de øvrige toppene kan nevnes:

  • Dôme du Goûter (4304 meter over havet)
  • Aiguille des Grandes-Jorasses (4208 meter over havet)
  • Aiguille Verte (4122 meter over havet)

Bestigninger

Mont Blanc ble først besteget i 1786. Den bestiges nå uten vanskelighet fra Chamonix, som ligger på 1035 meter over havet. Flere taubaner fører opp i Mont Blanc-området.

I en høyde av 4358 meter står et observatorium med selvvirkende instrumenter (årsmiddeltemperaturen er −16 °C).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg