Faktaboks

Mont Blanc
italiensk Monte Bianco
Uttale
mɔblˈã
Etymologi
det hvite fjell

Mont Blanc. Fjellmassivet sett fra Chamonix.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mont Blanc er Alpenes og Vest-Europas høyeste fjellmassiv, og befinner seg på grensen mellom Frankrike og Italia, mellom henholdsvis Val de Chamonix og Valle d'Aosta. Fjelltoppen ligger på fransk side sentralt i massivet, sør for Chamonix og nordvest for Courmayeur i Italia.

Høyde

Mont Blancs høyde er på 4808,72 meter over havet ifølge målinger som ble foretatt 13. september 2017. Toppen av Mont Blanc er en isbre, og høyden vil derfor ikke være konstant. Det foretas jevnlig nye målinger, og fjellet har i den senere tid vært målt til mellom 4807 og 4810 meter over havet. Fjelltoppen under isbreen er beregnet til å befinne seg på 4792 meter over havet.

Fjellområdet er bygd opp av gneis og granitt og har mange isbreer. Av disse er Mer de Glace den mest kjente. Snøgrensen ligger 2860–3100 meter over havet. Av de øvrige toppene kan nevnes:

  • Dôme du Goûter (4304 meter over havet)
  • Aiguille des Grandes-Jorasses (4208 meter over havet)
  • Aiguille Verte (4122 meter over havet)

Bestigninger

Mont Blanc ble først besteget i 1786. Den bestiges nå uten vanskelighet fra Chamonix, som ligger på 1035 meter over havet. Flere taubaner fører opp i Mont Blanc-området.

I en høyde av 4358 meter står et observatorium med selvvirkende instrumenter. Årsmiddeltemperaturen er −16 °C.

Landegrensen

Antonio Tajani
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Mont Blanc ligger på grensen mellom Italia og Frankrike. Den nøyaktig grensen i området har vært omstridt helt fra den franske revolusjon. Italia mener at grensen følger vannskillet og går på toppen av Mont Blanc og det nærliggende fjellet Dôme du Goûter, mens Frankrike mener at begge fjelltoppene ligger i Frankrike.

Den pågående grensekonflikten skaper tidvis politisk spenning mellom landene. I 2015 beordret ordføreren i Chamonix å stenge tilgangen til Gigante-isbreen fra italiensk side. Saken har flere ganger blitt diskutert i Europaparlamentet, blant annet i 2020–2021 da den Italienske juristen og parlamentarikeren Antonio Tajani løftet frem saken. Han var da medlem av Europaparlamentet, hadde tidligere vært president i samme forum. Senere ble han Italias utenriksminister. Han ønsket da megling mellom landene for å avklare grensen. En protest ble samtidig også formidlet på regjeringsnivå.

Bakgrunnen for den politiske klagen var Frankrikes etablering av en naturvernsone i oktober 2020 som også inkluderte et område populært blant italienske skiturister. Formålet var ifølge fransk regulering blant annet å redusere menneskers påvirkning av naturen i området.

Fra italiensk side beskyldes franskmennene for å prioritere egen turistnæring i området. Italienske myndigheter mener den franske opptredenen bryter med Torinotraktaten fra 1860 og Paris-fredsavtalen fra 1947.

Tunnel

Frimerker i svart-hvitt med siluett av Mont Blanc med en hvit stripe i bunnen av fjellet som skal representere tunnellen.
Et italiensk frimerke fra 1965 som feirer gjennomboringen av Mont Blanc (eller Monte Bianco på italiensk).
Frimerke
Av /Shutterstock.

En 11,7 kilometer lang motorveitunnel går gjennom fjellmassivet mellom Chamonix på den franske siden og Entreves på den Italienske siden. Tunnelen ble boret og sprengt fra to ender i perioden 1958–1962. Da den ble offisielt åpnet i 1965 var det den lengste tunnelen for biler i verden.

Tunellen, som hadde vært planlagt i mer enn 150 år, har hatt stor betydning for vare- og persontrafikken mellom Frankrike og Italia. Tunellen har krevd flere menneskeliv, både under bygging og i årene etter. Et snøskred rev med seg 30 italienske veiarbeidere under byggingen og en to dager lang brann tok livet av 39 mennesker i 1999. Tunnelbrannen førte til et fornyet fokus på brannsikkerhet for tunneler i en rekke land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg