Kashmir

Kart over Kashmir. De røde områdene okkuperes av Pakistan, de grønne av India og de gule av Kina.

Av /Store norske leksikon ※.

Kashmir. Safranåker ved landsbyen Pampore, nær Srinagar. Safran er blitt dyrket i dette området i flere hundre år og er kjent for den høye kvaliteten. I senere år har avlingene gått tilbake, bl.a. på grunn av tørke og sykdommer, men også på grunn av det høye militære nærværet i området og konkurransen fra andre land. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kashmir er et område i Asia, i det nordvestlige Himalaya, i landene Pakistan, India og Kina.

Faktaboks

uttale:
kasjmˈiːr

Området er omstridt. Pakistan okkuperer den vestlige og nordlige delen, Azad Kashmir, som består av en tredjedel av arealet med en fjerdedel av folketallet. India har innlemmet Kashmir som en egen delstat, Jammu og Kashmir. Siden 1962 har Kina okkupert den nordøstlige delen av Ladakh i indisk Kashmir (Aksai Chin), et område som utgjør en femtedel av det samlede arealet.

Befolkning

Innbyggerne i Kashmir er for det meste muslimer og cirka 20 prosent er hinduer. De viktigste språkene er urdu, kasjmiri og hindi.

Natur

Kashmir er et utpreget fjelland med blant annet det 8616 meter høye fjellet K 2 (Mount Godwin Austen) og det 8126 meter høye Nanga Parbat. Den viktigste delen er den vakre og fruktbare Kashmirdalen i sørvest, omkring Jhelums øvre løp. Her ligger sommerhovedstaden Srinagar. Lengst sørvest, ved foten av fjellene, er det overveiende hinduiske Jammu (med vinterhovedstaden Jammu). Indus skjærer seg dypt ned i fjellene i en stor bue og renner gjennom de tynt befolkede landskapene Ladakh, Baltistan og Gilgit. Kashmir rammes hyppig av jordskjelv, sist i september 2019 med styrke 5,6, da 40 personer mistet livet.

Næringsliv

Skjønt bare 5 prosent av arealet er dyrket, lever omtrent 80 prosent av folket av jordbruk. I dalene i sørvest dyrkes ris, mais, hvete og frukt. Feavl er en viktig næringsvei, særlig i det fjellendte Nord-Kashmir, og det finnes mange geiter og sauer. Silkeavl og skogsdrift har også betydning. Håndverksbedrifter driver silkeveving og fremstilling av kasjmirsjal, tepper, treskjærerarbeider og så videre. Kull, bauxitt, jern-, bly-, nikkel- og manganmalm forekommer, men utvinningen er ubetydelig. Hovedveiforbindelse går fra Srinagar over Jammu til Pathankot i Punjab.

Turisme var tidligere en viktig næringsvei. Kashmirdalen (Vale of Kashmir) ble normalt besøkt av mer enn 600 000 indiske og 60 000 utenlandske turister i sommersesongen, men er siden opprøret i 1989 blitt ødelagt som reisemål. Blant attraksjonene var husbåtene på Dal Lake. Fotturene fra Gulmarg, Pahalgam og Sonamarg var blant de mest populære i Himalaya. Om vinteren var Gulmarg en attraksjon med Indias beste skianlegg.

I august 1995 ble nordmannen Hans Christian Ostrø drept av en fundamentalistisk gruppe, Al Faran, som hadde tatt ham som gissel sammen med fire andre turister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg