Kashmir

Kashmir. Safranåker ved landsbyen Pampore, nær Srinagar. Safran er blitt dyrket i dette området i flere hundre år og er kjent for den høye kvaliteten. I senere år har avlingene gått tilbake, bl.a. på grunn av tørke og sykdommer, men også på grunn av det høye militære nærværet i området og konkurransen fra andre land. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Kashmir av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Kashmir

Kashmir av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Kashmir, område i Asia, i det nordvestlige Himalaya.

Faktaboks

Uttale
kasjmˈiːr

Området er omstridt: Pakistan okkuperer den vestlige og nordlige delen (Azad Kashmir), 1/3 av arealet med 1/4 av folketallet; India har innlemmet Kashmir som en egen delstat, se Jammu og Kashmir; siden 1962 har Kina okkupert den nordøstlige delen av Ladakh i indisk Kashmir (Aksai Chin), et område som utgjør 1/5 av det samlede areal. Innbyggerne er for det meste muslimer og ca. 20 % er hinduer. Viktigste språk er urdu, kasjmiri og hindi.

Kashmir er et utpreget fjelland med bl.a. den 8616 m høye K2 (Mount Godwin Austen) og den 8126 m høye Nanga Parbat. Den viktigste delen er den vakre og fruktbare Kashmirdalen i sørvest, omkring Jhelums øvre løp. Her ligger sommerhovedstaden Srinagar. Lengst sørvest, ved foten av fjellene, er det overveiende hinduiske Jammu (med vinterhovedstaden Jammu). Indus skjærer seg dypt ned i fjellene i en stor bue og renner gjennom de tynt befolkede landskapene Ladakh, Baltistan og Gilgit.

Skjønt bare 5 % av arealet er dyrket, lever omtrent 80 % av folket av jordbruk. I dalene i sørvest dyrkes ris, mais, hvete og frukt. Feavl er en viktig næringsvei, særlig i det fjellendte Nord-Kashmir, og det finnes mange geiter og sauer. Silkeavl og skogsdrift har også betydning. Håndverksbedrifter driver silkeveving og fremstilling av kasjmirsjal, tepper, treskjærerarbeider osv. Kull, bauxitt, jern-, bly-, nikkel- og manganmalm forekommer, men utvinningen er ubetydelig. Hovedveiforbindelse fra Srinagar over Jammu til Pathankot i Punjab.

Turisme var tidligere en viktig næringsvei. Kashmirdalen (Vale of Kashmir) ble normalt besøkt av mer enn 600 000 indiske og 60 000 utenlandske turister i sommersesongen, men er siden opprøret 1989 blitt ødelagt som reisemål. Blant attraksjonene var husbåtene på Dal Lake. Fotturene fra Gulmarg, Pahalgam og Sonamarg var blant de mest populære i Himalaya. Om vinteren var Gulmarg en attraksjon med Indias beste skianlegg. I august 1995 ble nordmannen Hans Christian Ostrø drept av en fundamentalistisk gruppe, Al Faran, som hadde tatt ham som gissel sammen med fire andre turister.

Språk og litteratur

Se kasjmiri.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg