Kashmir, område i Asia, i det nordvestlige Himalaya.

Området er omstridt: Pakistan okkuperer den vestlige og nordlige delen (Azad Kashmir), 1/3 av arealet med 1/4 av folketallet; India har innlemmet Kashmir som en egen delstat, se Jammu og Kashmir; siden 1962 har Kina okkupert den nordøstlige delen av Ladakh i indisk Kashmir (Aksai Chin), et område som utgjør 1/5 av det samlede areal. Innbyggerne er for det meste muslimer og ca. 20 % er hinduer. Viktigste språk er urdu, kashmiri og hindi.

Kashmir er et utpreget fjelland med bl.a. den 8616 m høye K2 (Mount Godwin Austen) og den 8126 m høye Nanga Parbat. Den viktigste delen er den vakre og fruktbare Kashmirdalen i sørvest, omkring Jhelums øvre løp. Her ligger sommerhovedstaden Srinagar. Lengst sørvest, ved foten av fjellene, er det overveiende hinduiske Jammu (med vinterhovedstaden Jammu). Indus skjærer seg dypt ned i fjellene i en stor bue og renner gjennom de tynt befolkede landskapene Ladakh, Baltistan og Gilgit.

Skjønt bare 5 % av arealet er dyrket, lever omtrent 80 % av folket av jordbruk. I dalene i sørvest dyrkes ris, mais, hvete og frukt. Feavl er en viktig næringsvei, særlig i det fjellendte Nord-Kashmir, og det finnes mange geiter og sauer. Silkeavl og skogsdrift har også betydning. Håndverksbedrifter driver silkeveving og fremstilling av kasjmirsjal, tepper, treskjærerarbeider osv. Kull, bauxitt, jern-, bly-, nikkel- og manganmalm forekommer, men utvinningen er ubetydelig. Hovedveiforbindelse fra Srinagar over Jammu til Pathankot i Punjab.

Turisme var tidligere en viktig næringsvei. Kashmirdalen (Vale of Kashmir) ble normalt besøkt av mer enn 600 000 indiske og 60 000 utenlandske turister i sommersesongen, men er siden opprøret 1989 blitt ødelagt som reisemål. Blant attraksjonene var husbåtene på Dal Lake. Fotturene fra Gulmarg, Pahalgam og Sonamarg var blant de mest populære i Himalaya. Om vinteren var Gulmarg en attraksjon med Indias beste skianlegg. I august 1995 ble nordmannen Hans Christian Ostrø drept av en fundamentalistisk gruppe, Al Faran, som hadde tatt ham som gissel sammen med fire andre turister.

Se kashmiri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.