Folder, Rocky Mountains
Foldete lag i fjellkjeden Rocky Mountains i Canada, dannet under sammenpressing av jordskorpen for 80–55 millioner år siden og siden eksponert ved erosjon.
Folder, Rocky Mountains
Lisens: CC BY SA 3.0
Foldeterminologi
Foldning

Foldning. Øverste del hevet. På overflaten trer de hardere lagene frem som rygger.

Av /Store norske leksikon ※.
foldning (foto)

Foldning. Foldestruktur der mørke lag av amfibolitt markerer foldene i lys gneis. Isskurt bergflate, Geoparken på Berger, Skedsmo. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Folding er sammenpressing av lagdelte bergarter slik at de danner parallelle rynker eller folder.

Dannelse

Gjennomgripende folding skjer oftest i forbindelse med fjellkjededannelse, men kan også forekomme under andre forhold, for eksempel ved utglidninger (skred) i løse bergarter, rundt forkastninger og ved saltbevegelser i undergrunnen (saltdiapirisme). Folder kan dannes på alle dyp i jordskorpen og i den underliggende mantelen. Mange oljefelt produserer fra hydrokarboner som er fanget i toppen av folder i undergrunnen.

Egenskaper

Foldenes størrelse er avhengig av sammentrykningens intensitet og lagtykkelsen; bølgelengden kan variere fra noen få millimeter til flere kilometer. Når foldene eroderes, vil de mest motstandsdyktige bergarter bli stående som kammer, mens de løsere bergarter danner fordypninger. Slike landskaper finnes blant annet i Bærum og Asker.

Figuren viser noen begreper som brukes for å karakterisere folding. Folder kan består av en oppbøyd del, antiklinal, og en nedbøyd del, synklinal. Foldeaksen er en tenkt linje som definerer maksimal krumning, og folder deles i to av et akseplan. Folder kan være symmetriske om akseplanet, eller asymmetriske. De kan videre være åpne, tette, eller isoklinale. Isoklinale folder er så tettklemte at begge langsidene (sjenklene) er parallelle. Liggende folder har horisontale sjenkler. I slike tilfeller kan de lag som opprinnelig lå øverst, komme underst, og man får inversjon av den foldete lagpakken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg