Faktaboks

Manaslu
Etymologi
‘Åndens fjell’
Manaslu
Soloppgang over Manaslu, verdens 8. høyeste fjell.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Manaslu er et fjellområde og fjell i Himalaya. Fjellet Manaslu ligger 8163 meter over havet, og er verdens åttende høyeste fjell. Navnet er etter sanskrit-ordet Manasa, som betyr åndelig/intellekt. Fjellet er også kjent som Kutang.

Manaslu ligger i nordlige Nepal, 60 kilometer nord for byen Gorkha, og ble første gang besteget av en japansk ekspedisjon i 1956. Under et snøskred i september 2012 ble en teltleir av fjellklatrere rammet og ni mennesker mistet livet. Den norske fjellklatreren Kristin Harila besteg Manaslu i september 2022.

Fjellområdet Manaslu ble i desember 1998 erklært som et «bevaringsområde» av myndighetene i Nepal. Det dekker et område på 1663 kvadratkilometer. Regionen har stort biologisk mangfold, både når det gjelder dyr, fugler og planter. Høydeforskjellene varierer fra 600 meter over havet til toppen av Mount Manaslu (8163 meter over havet). Regionen har dermed arter tilpasset en rekke klimatiske soner, både når det gjelder skogstyper og andre tilknyttede arter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg