Annapurna

Annapurnakjeden sett fra Pokhara.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Annapurna er et fjellmassiv i Himalaya, Nepal, med flere av verdens høyeste fjelltopper, blant annet Annapurna I (8091 meter over havet), som er verdens tiende høyeste fjell.

Faktaboks

Uttale
annapˈurna

Navnet kommer fra den hinduistiske gudinnen for mat og næring, Annapurna. Fjellkjeden ligger i Dhaualagiri sone i Nepals Vestregion.

Annapurna er fra 1985 et naturreservat, og det største naturreservatet i Nepal, med et område på 7629 kvadratkilometer. Regionen har et rikt biologisk mangfold, både når det gjelder planter, pattedyr, fugler, reptiler og amfibier.

Annapurna har en av verdens dypeste elvekløfter, Kali Gandaki Gorge, som er nærmere fem kilometer lang og over to kilometer bred. I området er det også en dal med fossiler fra Tethyshavet som er beregnet til å være 60 millioner år gamle. Regionen har en av verdens største rhododendron-skoger i Ghorepani. Tilicho-sjøen (4919 meter over havet), som ligger i Manang, nord for Annapurna-massivet, er blant verdens høyeste innsjøer.

Innbyggertallet i Annapurna-regionen er i overkant av 100 000, og består av en rekke ulike kulturelle og språklige grupper. Gurung og Magar er de dominerende gruppene i sør, mens Thakali, Manange og Loba er dominerende i nord. Hver av disse gruppene snakker sin egen dialekt, og har unike kulturer og tradisjoner.

Fjelltopper i Annapurne-regionen

Annapurna-fjellkjeden har 13 fjelltopper over 7000 meter, 16 topper over 6000 meter meter over havet.

Kjedens høyeste punkt er Annapurna I, målt til 8091 meter over havet, som er verdens 10. høyeste topp. Tidligere er toppen blitt målt til 8078 meter over havet.

Annapurna I ble besteget første gang av en fransk ekspedisjon i 1950, og var det første fjellet over 8000 meter som hadde en vellykket bestigning. Fjellet regnes som et av de farligste fjell i verden å bestige. Skredfaren er stor og klatringen er teknisk vanskelig. Dødsraten for bestigning ligger nærmere 40 prosent, og er den høyeste for alle fjell over 8000 meter.

Annapurna II (7937 meter over havet), den østligste toppen i massivet, ble for første gang besteget i 1960. Annapurna II er det 16. høyeste fjell i verden.

Blant andre høye topper i Annapurna finner vi Annapurna III (7555 meter over havet), Annapurna IV (7525 meter over havet), Gangapurna (7455 meter over havet) og Annapurna South (7219 meter over havet).

En annen karakteristisk topp i Annapurna-massivet er Machapuchare (6993 meter over havet). Fjellet assosieres med den hinduistiske guden Shiva og er derfor et av Nepals hellige fjell og stengt for klatrere.

Det er mye turisme i Annapurna Himal-området, og det er populært for fotturer. Området er relativt lett tilgjengelig og er kjent for sitt spektakulære fjellandskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg