Aconcagua

Aconcagua
Aconcagua er Amerikas høyeste fjell.
Aconcagua
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Aconcagua er et fjell i Andesfjellene i Argentina.

Faktaboks

Uttale
akånkˈagua

Aconcagua er Amerikas høyeste fjell, 6962 meter over havet (tidligere målt til 6959 meter over havet). Det er også verdens høyeste fjell utenom Asia. Fjellet ligger i provinsen Mendoza, nær grensen til Chile. Berggrunnen er av vulkansk opprinnelse. Aconcagua består av flere breer. Aconcagua tilhører naturparken Parque provincial Aconcagua.

Fjellklatring

Aconcagua ble besteget første gang i 1897 av sveitseren Matthias Zurbriggen (1856–1917). Første vinterbestigning ble gjennomført i 1915 av nordmennene Eilert Sundt, Thorleif Bache og Ingvald Monrad-Aas (1849–1931). I dag er Aconcagua et populært fjell å bestige. Mellom 6000 og 7000 fjellklatrere fra hele verden forsøker hvert år å nå toppen. Tormod Granheim og Tomas Olsson ble i 2002 de første skandinaver som kjørte ski fra toppen av fjellet. Aconcagua inngår i The Seven Summits, som er det høyeste fjellet på hvert av jordens kontinenter.

Navn

Navnets opprinnelse er ikke entydig. Det blir diskutert om det kommer fra det araucanske ordet «Aconca-Hue», eller om det stammer fra quechua og «Ackon Cahuak», som betyr «vaktpost av sten».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg