Stele 666
.
Lisens: fri

Thelema er en religion grunnlagt av Aleister Crowley (1875–1947) i 1907. Religionen er basert på Lovens bok (Liber AL vel Legis), som ifølge Crowleys selvbiografi ble åpenbart for ham i 1904, ved en gammel, egyptisk gravstein i museet i Kairo.

Crowley er først og fremst en representant for moderne okkultisme, det vil si at han kombinerte og syntetiserte ulike okkulte systemer, så som kabbala, astrologi, forskjellige gudeverdener og tarotkort. Han så disse systemene som psykologiske snarere enn religiøse, og rollen som profet for en ny religion bryter dermed med Crowleys øvrige virke.

To av de hyppigst siterte setningene fra Lovens bok er: «Do what thou wilt shall be the whole of the law» og «Every man and every woman is a star». Boken er ofte skandalisert og fremstilt som ond og satanistisk i media, noe som henger sammen med setninger som: «Man has the right to kill those who would twart these rights» (det betyr retten til full frihet på alle livsområder) og «the slaves shall serve». Det henger også sammen med Crowleys rykte som «verdens ondeste mann» og de første bøkene som ble skrevet om ham. Setninger som «Love is the law, love under will» viser imidlertid at thelema er mer nyansert.

Lovens bok handler på sett og vis mer om etikk og verdier enn om guder og mytologi. Budskapet uttales imidlertid av guder, særlig de som er avbildet på den nevnte gravsteinen (stele 666 i museet i Kairo): Gudinnen Nuit, som omkranser motivet, Had, Hadit eller Hadith, som er fremsilt som en solskive med vinger, og en variant av Horus (assosiert med Ra) med falkehode. Crowley skrev for øvrig en gnostisk messe med klare paralleller til kristen gudstjeneste.

Thelema korresponderer med en ny tidsalder som tok til ved inngangen til det 20. århundre. Den kalles Horus' tidsalder eller barnets tidsalder, og kjennetegnes av den nevnte friheten som mennesker nå kan realisere i sine liv. Horus' tidsalder er modernitetens tidsalder, og etterfølger ifølge Crowley to perioder preget av troen på guders formynderi: først Isis' tidsalder (morens æra, matriarkatet) og deretter Osiris' tidsalder (farens æra, patriarkatet, den døende gudens tidsalder). Referansene til egyptisk mytologi kommer ifølge Crowley av at disse gudene egner seg som psykologisk symbolsystem.

Blant Crowley og thelemas inspirasjonskilder er i tillegg til egyptiske og andre mytologier også darwinisme, samt Sigmund Freud (1856–1939), Friedrich Nietzsche (18844–1900) og andre pionerer for moderniteten. Nevnes kan også den franske forfatteren Francois Rabelais (1494–1553), som i sin tid introduserte begrepet thelema i forbindelse med et «anti-kloster» der medlemmene skulle nyte full frihet i stedet for å følge strenge regler.

Crowleys utga sin selvbiografi The confessions of Aleister Crowley i 1979.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg