Aleister Crowley

Faktaboks

Aleister Crowley
(eg. Edward Alexander)
Uttale
krˈouli
Født
12. oktober 1875
Død
1. desember 1947
Aleister Crowley
Aleister Crowley poserer som magiker cirka 1911. På alteret ligger blant annet et sverd, Lovens bok og den egyptiske gravsteinen Crowley fortalte at han studerte da Lovens bok ble åpenbart for ham.
Aleister Crowley
Av .
Lisens: fri

Artikkelstart

Aleister Crowley var en britisk magiker, poet og forfatter. Han var også leder av flere okkulte ordener i sin samtid, blant annet Ordo Templis Orientis, forkortet O.T.O. Crowley var en original og sterk personlighet som særlig var opptatt av å videreutvikle moderne okkultisme i lys av psykologi, ulike religioner (særlig buddhismen) og religionshistorie, naturvitenskap og andre moderne impulser, også fra litteratur og kunst.

Han var også en typisk representant for sin tids vending mot friluftsliv og ledet blant annet fjellklatringsekspedisjoner i Himalaya. Mange av de ideene og praksisene han utviklet, inngår i dag (i kombinasjon med andre impulser) i så ulike sammenhenger som alternativbevegelsen, wicca og satanisme, men lever først og fremst videre i dagens gjenopprettede O.T.O. og lignende ordener.

Blant Crowleys viktigste bidrag til moderne okkultisme kan nevnes en omfattende samordning av referansesystemer med relevans for ritualmagi, med Livets tre (kabbala) som fundament. Videre lanserte han thelema (vilje) som en ny religion for det moderne menneske. I Lovens bok, som ifølge Crowley er en åpenbart bok, og andre skrifter tematiseres forholdet mellom vilje, frihet og hensynet til andre. Nevnes kan også en aktiv bruk av media med det formål å konstruere ulike, til dels skandaløse identiteter som han spilte ut i offentligheten.

I omtaler av Crowley vektlegges ofte seksualmagi, og det er i den forbindelse vanlig å vise til innflytelse fra tantrismen, som han skal ha møtt under sine opphold i områdene rundt Himalaya. I sin selvbiografi skriver han imidlertid antydende om ritualer med mulige innslag av samleie eller onani og om en «hemmelighet» som sannsynligvis var en «ungdomsdrikk» komponert av væsker som kan knyttes til seksualitet. I så fall videreførte Crowley europeiske, og ikke tantriske, forestillinger og praksiser, blant annet hentet fra alkymi.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aleister Crowley: The Confessions of Aleister Crowley. An Autohagiography edited by John Symmonds and Kenneth Grant (London 1979).
  • Lawrence Sutin: Do What Thou Wilt. A Life of Aleister Crowley (New York 2000).
  • Hugh B. Urban: Magia Sexualis. Sex, Magic, and Liberation in Modern Western Esoterism. (Berkeley 2006).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg