Pseudovitenskap er undersøkelser som presenteres som vitenskap, men som ikke oppfyller alminnelige krav til vitenskapelighet. Den vanligste forskjellen er at pseudovitenskapen ikke følger vitenskapens prinsipper for hypotesetesting.

Faktaboks

Uttale

s'eudovitenskap

Også kjent som

psevdovitenskap

Pseudovitenskapelige undersøkelser baserer seg ofte på spekulasjoner som ikke kan verifiseres, og skiller seg fra vitenskapelige undersøkelser ved at den gir resultater som ikke kan reproduseres i andre sammenhenger, med metoder som ikke lar seg etterprøve. Et eksempel er tesen om at parapsykologiske evner forsvinner når det er skeptiske mennesker til stede, slik at vitenskapelige tester av slike evner er misvisende.

Andre betegnelser som brukes om samme praksis, er anti-, kvasi-, meta- og paravitenskap. Pseudo-, anti- og kvasivitenskap er klart nedsettende betegnelser, mens de andre til dels brukes av tilhengerne selv. Beskrivelser som metafysiske, parapsykologiske og paramedisinske undersøkelser/spekulasjoner kan ofte betegne samme fenomen.

Enkelte former for astrologi, parapsykologi og kreasjonisme er eksempler på pseudovitenskap som til dels utviser en infrastruktur som ligner den man finner i vitenskapelige felter. Det finnes tidsskrifter, undervisningsinstitusjoner (endog «universiteter») og konferanser hvor undersøkelser innenfor disse feltene diskuteres på et tilsynelatende vitenskapelig grunnlag.

En annen form for pseudovitenskap er enkeltpersoner som fremsetter kontroversielle teorier eller forskningsresultater som kan virke tilforlatelige for lekfolk, men som ofte baserer seg på ideer som fagfolk innen området vet kan motbevises. Klassiske eksempler er Immanuel Velikovskys teorier om at Jorden to ganger var nær ved å kollidere med planeten Venus, og Erich von Dänikens teorier om at Jorden i antikken jevnlig hadde besøk fra verdensrommet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg