Avistegning: det svevende mediet Daniel D. Home

. fri

Spiritisme, sosial og religiøs bevegelse som oppstod i USA på midten av 1800-tallet. Spiritisme er karakterisert ved troen på at det er mulig å komme i forbindelse med avdøde menneskers ånder. Bevegelsen kan forstås som et forsøk på å kombinere religion og vitenskap. I 1800-talls-spiritismens selvforståelse vektlegges at dette ikke dreier seg om tro, men om etterprøvbar empiri. Det ble f.eks. gjort mange forsøk på dokumentasjon ved hjelp av fotografi. Mange medier ble avslørt som bedragere.

Bevegelsen må også ses i sammenheng med samtidens nye massemedier. Et startpunkt for moderne spiritisme var da søstrene Fox, som bodde i New York, i 1848 hørte bankelyder i hjemmet sitt. Nyheten spredte seg raskt, de ble kjendiser, og spiritisme ble samtaleemne over hele den vestlige verden. På 1900-tallet fikk spiritismen et oppsving etter 1. verdenskrig, da mange mistet sine sønner, ektemenn og fedre. I dag videreføres deler av spiritismen i spiritistiske trossamfunn (se Allan Kardec og kardecismen), men også i forbindelse med kanalisering

I en klassisk spiritistisk seanse opprettes gjerne kontakten med de døde ved hjelp av et medium, dvs. en person som virker som mellomledd mellom åndene og den materielle verden (se f.eks. Daniel D. Home). En måte å få åndemeddelelser på er ved «bordbanking» eller «borddans». På lignende måte arbeider psykografen. Et annet verktøy er ouijaboard, et "åndebrett" med tall, bokstaver, felt for "ja" og "nei", etc, der åndene kan skrive sine svar ved å styre f.eks. et glass som beveger seg fra bokstav til bokstav. Andre fenomener ved spiritistiske seanser, er gjenstander som beveger seg uten berøring og materialisering av ånder eller brev.

Det ble på 1800- og tidlig 1900-tall også fortalt om medier som leviterte, ektoplasma (en slimaktig masse som kom ut av mediets munn og antok menneskelig form), ånder som spilte på instrumenter, og radioer som mottok meldinger fra de døde.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.