spiritisme

Avistegning: det svevende mediet Daniel D. Home.

Artikkelstart

Spiritisme er en sosial og religiøs bevegelse som oppstod i USA på midten av 1800-tallet. Spiritisme er karakterisert ved troen på at det er mulig å komme i forbindelse med avdøde menneskers ånder. Bevegelsen kan forstås som et forsøk på å kombinere religion og vitenskap. I 1800-talls-spiritismens selvforståelse vektlegges at dette ikke dreier seg om tro, men om etterprøvbar empiri. Det ble for eksempel gjort mange forsøk på dokumentasjon ved hjelp av fotografi. Mange medier ble avslørt som bedragere.

Faktaboks

Uttale
spiritˈisme
Etymologi
av latin ‘ånd’

Bevegelsen må også ses i sammenheng med samtidens nye massemedier. Et startpunkt for moderne spiritisme var da søstrene Fox, som bodde i New York, i 1848 fortalte om bankelyder i hjemmet sitt. Nyheten spredte seg raskt, de ble kjendiser, og spiritisme ble samtaleemne over hele den vestlige verden. På 1900-tallet fikk spiritismen et oppsving etter første verdenskrig, da mange mistet sine sønner, ektemenn og fedre.

Seanser

ouijaboard
Ouijaboard fra rundt 1890. Ouijaboard har påmalte bokstaver, tall, felt for «ja», «nei» og annet – noen ganger med astrologiske tegn, felt for «hallo» eller «farvel».
Av .

I en klassisk spiritistisk seanse opprettes gjerne kontakten med de døde ved hjelp av et medium, det vil si en person som virker som mellomledd mellom åndene og den materielle verden (se for eksempel Daniel D. Home). En måte å få åndemeddelelser på er ved «bordbanking» eller «borddans». På lignende måte arbeider psykografen. Et annet verktøy er ouijaboard, et «åndebrett» med tall, bokstaver, felt for «ja»/«nei» og så videre, der åndene kan skrive sine svar ved å styre for eksempel et glass som beveger seg fra bokstav til bokstav. Andre fenomener ved spiritistiske seanser, er gjenstander som beveger seg uten berøring og materialisering av ånder eller brev.

Det ble på 1800- og tidlig 1900-tall også fortalt om medier som leviterte, ektoplasma (en slimaktig masse som kom ut av mediets munn og antok menneskelig form), ånder som spilte på instrumenter, og radioer som mottok meldinger fra de døde.

Organisering

I dag videreføres deler av spiritismen i spiritistiske trossamfunn (se Allan Kardec og kardecismen), men også i forbindelse med kanalisering. I Norge organiserer Norsk Spiritualist Forening rundt 1100 medlemmer. Det er en paraplyorganisasjon som omfatter både et trossamfunn og to forbund for healing og mediumskap (Kalvig 2016).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kalvig, Anne (2016): Spiritisme. Samtaler mellom levende og døde. Pax.

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

«Et startpunkt for moderne spiritisme var da søstrene Fox, som bodde i New York, i 1848 hørte bankelyder i hjemmet sitt.»
De skal, i følge Stephen Fry’s Victorian Secrets (Stephen Fry, John Woolf, Nick Baker. Audible. 2018) ha tilstått seinere at det var bedrag. De oppdaget at de kunne framkalle skumle bankelyder med epler, som de òg kunne manipulere med tråder o.l.

svarte Mari Paus

Takk for innspillet! En større utvidelse som tar for seg hele historien om Fox-søstrene ligger nok utenfor rammene for denne artikkelen, men jeg rettet så det står at de fortalte om bankingen. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg