Faktaboks

Paracelsus
egentlig Theophrastus Bombastus von Hohenheim
Uttale
parasˈelsus
Født
1493
Død
1541
Gravering av Paracelsus
Paracelsus
Av /Wellcome collection.
Lisens: CC BY 4.0

Parcelsus var en sveitsisk naturforsker, alkymist og lege som regnes som grunnleggeren av den medisinske og farmasøytiske kjemien. Han la vekt på verdien av erfaring og eksperiment (empiri) og stod slik for et brudd med den medisinen som ble undervist på tidens universiteter, som var basert på autoriteten til forfattere som Aristoteles, Galenos, Avicenna og Celsus.

Hans medisinske lære var en blanding av rasjonell medisin og mystisk spekulasjon. Han mente at en sykdom kunne kureres med det samme stoffet som forårsaket sykdommen, et prinsipp som også etter ham har vært praktisert.

Paracelsus studerte ved flere europeiske universitetet og brukte deretter år på å reise omkring på det europeiske kontinentet før han slo seg ned som lege og foreleser i Basel i Sveits.

Litteratur

I litteraturen har Paracelsus tjent som forbilde for sagnskikkelsen Faust, som blant annet den tyske forfatteren Johann Wolfgang von Goethe har skrevet en tragedie i to deler om. Paracelsus virket som innbegrepet av en forskerånd som aldri faller til ro. Den britiske dikteren Robert Browning fremstiller ham i sitt epos Paracelsus (1835) som et menneske stadig på jakt etter å avsløre de innerste hemmeligheter.

Navnet

Han tok selv navnet Paracelsus, som kommer av det latinske para-, 'utenfor, over' og Celsus, etter den romerske forfatteren av en medisinsk encyklopedi fra det første århundret etter vår tidsregning. Med navnet signaliserte Paracelsus nødvendigheten av å gå hinsides de gamle autoritetene i søken etter kunnskap.

Utgivelser

Paracelsus' skrifter ble utgitt av K. Sudhoff og W. Mathiessen i 14 bind i 1922–1923.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg