Paracelsus

Faktaboks

Paracelsus
egentlig Theophrastus Bombastus von Hohenheim
uttale:
parasˈelsus
født:
1493
død:
1541
Paracelsus
Av /Wellcome collection.
Lisens: CC BY 4.0

Philippus var en sveitsisk naturforsker som regnes som grunnleggeren av den medisinske og farmasøytiske kjemien. Han la vekt på verdien av erfaring og eksperiment (empiri) og står for et brudd med den gamle autoritetstro medisin, men hans medisinske lære var en blanding av rasjonell medisin og mystisk spekulasjon.

Litteratur

I litteraturen har Paracelsus tjent som forbilde for sagnskikkelsen Faust, som blant annet den tyske forfatteren Johann Wolfgang von Goethe har skrevet en tragedie i to deler om. Paracelsus virket som innbegrepet av en forskerånd som aldri faller til ro. Den britiske dikteren Robert Browning fremstiller ham i sitt epos Paracelsus (1835) som et menneske stadig på jakt etter å avsløre de innerste hemmeligheter.

Navnet

Navnet Paracelsus kommer av det latinske para-, 'utenfor, over' og Celsus, etter den romerske forfatteren av en medisinsk encyklopedi fra det første århundret etter vår tidsregning. Med navnet signaliserte Paracelsus nødvendigheten av å gå hinsides de gamle autoritetene i søken etter kunnskap.

Utgivelser

Paracelsus' skrifter ble utgitt av K. Sudhoff og W. Mathiessen i 14 bind i 1922–1923.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg