Ferdinand 5. «den katolske»

Faktaboks

Ferdinand 5. «den katolske»
Ferdinand V den katolske
Født
20. januar 1452
Død
23. januar 1516
Maleri av den estiske maleren Michael Sittow fra rundt 1500. Bildet henger på Kunsthistorisches Museum i Wien.
Av /Kunsthistorisches Museum.

Artikkelstart

Ferdinand 5. «den katolske» var en spansk konge. Som Ferdinand 2 ble han konge av Aragon (Formelt Aragons krone, bestående av kongedømmene Aragon, Valencia, Mallorca, Sicilia, og Sardinia og hertugdømmet Catalonia) i 1479 etter sin far, Johan 3. Ferdinand giftet seg i 1469 med Isabella, som i 1474 arvet Castilla (formelt Castillas krone, bestående av kongedømmene Castilla, León, Cordoba, Murcia, Jaén og Sevilla). Dette brakte Aragon og Castilla inn i en personalunion som samlet de kristne statene og la grunnlaget for dagens Spania.

Sammen med Isabella styrte Ferdinand riket med stor kraft. Han styrket kongemakten, innskrenket stenderforsamlingens uavhengighet og adelens friheter, og utvidet det kongelige rettsvesen. Riket deres var dog aldri annet enn en personalunion der hvert enkelt kongedømme og hertugdømme beholdt sine egne lover og institusjoner, og der kongen var representert av en visekonge. Ferdinand og Isabella innførte i 1478 Den spanske inkvisisjonen.

Ferdinand utvidet riket både på Den iberiske halvøy og i Italia. Han erobret først det siste muslimske riket på Den iberiske halvøy, emiratet Granada, etter en lang krig i 1492. Han sluttet forbund med Ludvig 12 av Frankrike om erobring og deling av Napoli, der de begge hadde arverettigheter, men beseiret deretter sin allierte og beholdt i 1503 hele byttet. I 1508 gikk Ferdinand med i Ligaen i Cambrai og tok land i Italia fra Venezia. På Den iberiske halvøya erobret han i 1512 Navarra sør for Pyreneene og la dette under Castilla.

Ferdinand støttet Columbus' ekspedisjoner og vant besittelser i Amerika. Etter Isabellas død styrte han Castilla i sin dattersønns (keiser Karl 5s) navn. Ferdinand var hensynsløst maktbegjærlig, en ypperlig diplomat, slu og beregnende; modell for Fyrsten i Machiavellis skrifter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg