Alternativbevegelsen er en motkulturell bevegelse med bakgrunn i alternativ medisin, hippiekultur og New Age. Alternativbevegelsen har ingen medlemsliste eller styre, men er i stor grad et nettverksbasert kursmarked. Alternativmesser og tidsskriftet Visjon (tidligere Alternativt nettverk), med redaktør Øyvind Solum, har vært sentrale innenfor bevegelsen i mange år.

Alternativbevegelsen søker å være et alternativ til Vestens materialistiske og mannsdominerte karrieresamfunn. Det konvensjonelle helsevesen anses som oppsplittet, sektorisert og basert på syntetiske, unaturlige medisiner. Man legger i stedet hovedvekten på holistisk (helhetlig) behandling, og ser spiritualitet og fysisk helse som to sider av samme sak. Mange av de alternative behandlingsformene forstås som gamle og autentiske, ofte basert på østlige menneskesyn, og er sjelden naturvitenskapelig etterprøvbare.

Selvutvikling og terapi henger nøye sammen, og en tanke som går igjen i mange sammenhenger er at mennesket besitter en indre kraft eller energi, jamfør Chi (fra taoismen) og prana (fra hinduismen). Denne kraften er identisk med kraften som virker i kosmos. Dette organiske, østlig-inspirerte verdensbildet forstås som et alternativ til det mekaniske verdensbildet som preger vestlig kultur.

Alternativbevegelsen forstås ofte som identisk med «New Age», men «New Age» kan også ses som en forløper for dagens mer folkelige og kommersielle variant. Det går ikke lenger like klare grenser mellom det konvensjonelle og det alternative, noe akupunktur er ett av mange eksempler på.

  • Gilhus, Ingvild S. & Mikaelsson, Lisbeth (2. utg. 2005): Kulturens refortrylling. Nyreligiøsitet i moderne samfunn. Universitetsforlaget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.