Alternativmessen

Alternativmessen arrangeres årlig over hele Norge, og består av hovedaktører i alternativbevegelsen og besøkende publikum. Bildet viser alternativmessen i Bergen, 2015.

Av /Bergens Tidende .

Alternativbevegelsen er en motkulturell bevegelse med bakgrunn i alternativ medisin, hippiekultur og New Age. Alternativbevegelsen har ingen medlemsliste eller styre, men er i stor grad et nettverksbasert kursmarked. Alternativmesser og tidsskriftet Visjon (tidligere Alternativt nettverk), med redaktør Øyvind Solum, har vært sentrale innenfor bevegelsen i mange år.

Alternativbevegelsen søker å være et alternativ til Vestens materialistiske og mannsdominerte karrieresamfunn. Det konvensjonelle helsevesenet anses som oppsplittet, sektorisert og basert på syntetiske og «unaturlige» medisiner. Man legger i stedet hovedvekten på holistisk (helhetlig) behandling og ser spiritualitet og fysisk helse som to sider av samme sak. Mange av de alternative behandlingsformene forstås som gamle og autentiske, ofte basert på østlige menneskesyn, og er sjelden naturvitenskapelig etterprøvbare.

Selvutvikling og terapi henger nøye sammen, og en tanke som går igjen i mange sammenhenger er at mennesket besitter en indre kraft eller energi, jamfør Chi (fra taoismen) og prana (fra hinduismen). Denne kraften er identisk med kraften som virker i kosmos. Dette organiske, østlig-inspirerte verdensbildet forstås som et alternativ til det mekaniske verdensbildet som preger vestlig kultur.

Alternativbevegelsen forstås ofte som identisk med «New Age», men «New Age» kan også ses som en forløper for dagens mer folkelige og kommersielle variant.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gilhus, Ingvild S. & Mikaelsson, Lisbeth (2. utg. 2005): Kulturens refortrylling. Nyreligiøsitet i moderne samfunn. Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg