Selvutvikling er en samlebetegnelse på ulike metoder og teknikker som er i bruk innenfor alternativbevegelsen. Formålet er at utøveren skal utvikle flere sider ved seg selv og derigjennom bli et «helt menneske», jamfør begreper som helbredelse og healing.

Begrepene selvutvikling og alternativ behandling kan overlappe hverandre, men selvutvikling må i hovedsak forstås som noe annet enn behandling av sykdom. Det alternative menneskesynet som ligger til grunn for selvutvikling i nyreligiøs forstand skiller seg fra tradisjonell naturvitenskap. Tradisjonell naturvitenskap kritiseres for å ikke evner å se det fysiologiske, det psykologiske og det spirituelle som en helhet.

Selvutvikling kan for eksempel dreie seg om kosthold, yoga, kunstnerisk virksomhet, visse former for religionsutøvelse og kroppsbeherskelse som alexanderteknikk og tai-chi/wushu, for å nevne noe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg