Martinisme er en okkult og gnostisk form for kristendom, organisert som en losje eller orden med gradssystem. Medlemmene vier seg til studier og rituelt arbeid med fokus på menneskets muligheter til åndeliggjøring (opplysning, guddommeliggjøring). De forstår syndefallet som en nedstigning til en tilværelse i materien.

Martinismen ble grunnlagt av den spanskfødte okkultisten Papus (1865–1916) og den franske historikeren og legen Augustin Chaboseau (1868–1946) i 1886. Den bygger på forestillinger om tidligere ordener og esoteriske tradisjoner som føres tilbake til den legendariske 1700-tallsfilosofen Louis Claude de Saint-Martin og hans lærer Martinez de Pasqually, som navnet martinisme kommer av.

Ordenen falt fra hverandre under andre verdenskrig, den ble forfulgt av nazistene, men overlevde igjennom flere forgreninger som mistet kontakt med hverandre. Disse reorganiserte seg i etterkrigstiden som selvstendige martinistorder, som i dag samarbeider i ulik grad.

I Norge er den største regulære martinistordenen Ordre Reaux Croix, ved siden av den tradisjonelle martinistorden som eies og administreres av AMORC, en internasjonal orden i rosenkorsbevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Joachim Svela

Ifølge denne nylig utgitte boken om martinisme (http://www.lulu.com/shop/s%C3%A2r-des%C3%ADr-de-la-croix/martinistordenen-ordre-reaux-croix/hardcover/product-21211577.html) , burde kanskje artikkelen også henvise til Jean-Baptiste Willermoz (også en student av Pasqually ) som en av martinisttradisjonens grunnleggere.Forskjellen mellom martinisme og martinistordenen(e) burde kanskje også tydeliggjøres. Begrepet 'martinisme' var allerede i bruk under Katarina den Stores forfølgelse av russiske frimurere og rosenkreuzere, lenge før Papus laget Ordre Martiniste.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg