Det gylne daggry

Artikkelstart

Hermetic Order of Golden Dawn, en av 1800-tallets mest innflytelsesrike okkulte ordener, stiftet i England av William W. Westcott (1848-1925) og Samuel L. M. Mathers (1854-1918) i 1888. Ordenen hadde en periode svært mange medlemmer, bl.a. August Strindberg og William B. Yeats.

Det gylne daggrys virksomhet omfattet store ritualmagiske seanser med mange deltakere, drakter og utstyr inspirert av egyptisk religion, etc. Medlemmene studerte og prøvde ut magiske ritualer som de fant i gamle svartebøker (grimoirer), og kombinerte dette med tarotkort, kabbala, astrologi, enokiansk magi, tantriske ritualer o.a. Ved å kombinere og harmonisere magiske teknikker og forestillinger fra så mange ulike tradisjoner, var Det gylne daggry en forløper for 1900-tallets eklektiske okkultisme. Et annet moderne trekk ved ordenen var et fokus på psykologi og teknikker for å endre bevissthetstilstand - f.eks. ved å stirre lenge på en farge, puste på en spesiell måte osv.

Blant ordenens viktigste inspirasjonskilder var Corpus Hermeticus, en gresk tekstsamling fra førkristen tid, som ble oversatt til latin på 1400-tallet. Andre renessansekilder var verkene til Heinrich C. Agrippa (1486-1535). Samtidige inspirasjonskilder var bl.a. teosofi.

Det gylne daggry utspilte sin rolle tidlig på 1900--tallet, og det finnes i dag en mengde ordener med samme navn som hevder å videreføre denne tradisjonen.

Forslag til videre lesning

Israel Regardine: The Golden Dawn (1971, har siden kommet i stadig nye utgaver).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg