Det gylne daggry var en av 1800-tallets mest innflytelsesrike okkulte ordener, stiftet i England av William W. Westcott (1848–1925) og Samuel L. M. Mathers (1854–1918) i 1888. Ordenen hadde en periode svært mange medlemmer, blant andre August Strindberg og William B. Yeats.

Faktaboks

Også kjent som

Hermetic Order of Golden Dawn

Det gylne daggrys virksomhet omfattet store ritualmagiske seanser med mange deltakere, og drakter og utstyr inspirert av egyptisk religion. Medlemmene studerte og prøvde ut magiske ritualer som de fant i gamle svartebøker (grimoirer), og kombinerte dette med tarotkort, kabbala, astrologi, enokiansk magi, tantriske ritualer og annet. Ved å kombinere og harmonisere magiske teknikker og forestillinger fra så mange ulike tradisjoner, var Det gylne daggry en forløper for 1900-tallets eklektiske okkultisme. Et annet moderne trekk ved ordenen var et fokus på psykologi og teknikker for å endre bevissthetstilstand – for eksempel ved å stirre lenge på en farge, puste på en spesiell måte og så videre.

Blant ordenens viktigste inspirasjonskilder var Corpus Hermeticus, en gresk tekstsamling fra førkristen tid, som ble oversatt til latin på 1400-tallet. Andre renessansekilder var verkene til Heinrich C. Agrippa (1486–1535). Samtidige inspirasjonskilder var blant annet teosofi.

Det gylne daggry utspilte sin rolle tidlig på 1900-tallet, og det finnes i dag en mengde ordener med samme navn som hevder å videreføre denne tradisjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Israel Regardine: The Golden Dawn (1971), som siden har kommet i stadig nye utgaver.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg