Faktaboks

Eliphas Levi

Alphonse Louis Constant

Født
8. februar 1810, Paris, Frankrike
Død
31. mai 1875, Paris
Baphomet
.
Lisens: fri

Eliphas Levi var en fransk forfatter. Han skrev blant annet de innflytelsesrike bøkene Dogme et Rituel de la Haute Magie (1855) og Histoire de la Magie (1860), der han samlet samtidens kunnskaper om magi, og med det ble en av pionerene innenfor moderne okkultisme.

Blant Levis viktigste temaer var menneskets vilje som forutsetning og grunnlag for magi (jamfør thelema) og korrespondansene mellom mikrokosmos (mennesket) og makrokosmos (universet). Han samordnet også referansesystemer som Livets tre (kabbalisme) og tarotkort, og var blant de viktigste inspirasjonskildene for blant annet Det gylne daggry og Aleister Crowley.

Levi publiserte også bilder som fikk stor gjennomslagskraft idet de visualiserte sentrale forestillinger innenfor moderne okkultisme. Et eksempel er Baphomet fra 1896-utgaven av Dogme et Rituel de la Haute Magie. Motivet kombinerer elementer fra jødedom (syndebukken i 3. Mosebok 16,20f), tempelriddersagn (Baphomet som guddom), korrespondansene mellom «det der oppe» og «det her nede» (peker oppover og nedover), alkymi (solve: løse og coagula: størkne/koagulere), fruktbarhetsreligion (mannlige og kvinnelige attributter) med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg