Biodynamisk jordbruk, driftsmetode innen økologisk jordbruk med utgangspunkt i antroposofien, utviklet av Rudolf Steiner. Første gang tatt i bruk i 1924, i en tid da kjemiske produksjonshjelpemidler ennå var i en introduksjonsfase. I en foredragsrekke dette året hadde Rudolf Steiner advart mot følgene av at landbruket på mange måter var i ferd med å trekkes ut av naturens sammenheng, og gjennom praktiske anvisninger viste han til hvordan landbruket på flere områder måtte fornyes for at livskraften i jord, planter og husdyr skulle kunne understøttes og styrkes – og dermed gi en vitalkvalitet også i matvarene.

Som for økologisk landbruk generelt legges det vekt på allsidig drift, vekstskifte, bruk av organiske gjødsel, o.a., men i tillegg kommer bl.a. bruk av de biologisk-dynamiske sprøyte- og kompostpreparater. Disse preparatene er fremstilt med utgangspunkt i mineraler (silisium), gjødsel (kugjødsel), helseplanter (ryllik, kamille, brennesle, eikebark, løvetann, vendelrot) og organer fra husdyr (horn, blære, tarm). De brukes i homøopatiske doseringer til å sprøyte jord/planter, og som tilsats i gjødsel/kompost for å understøtte omsetning og kvalitet.

Metoden har vært praktisert i Norge fra begynnelsen av 1930-årene, og det internasjonale godkjenningsmerket Demeter har vært registrert her i landet siden 1951. Biologisk-dynamisk Forening arbeider for å spre praktisk og teoretisk kunnskap om den biologisk-dynamiske jordbruksmetoden, ernæringsspørsmål og forvaltning av naturressurser i en helhetlig sammenheng.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.