Biodynamisk jordbruk, driftsmetode innen økologisk jordbruk med utgangspunkt i antroposofien, utviklet av Rudolf Steiner. Første gang tatt i bruk i 1924, i en tid da kjemiske produksjonshjelpemidler ennå var i en introduksjonsfase. I en foredragsrekke dette året hadde Rudolf Steiner advart mot følgene av at landbruket på mange måter var i ferd med å trekkes ut av naturens sammenheng, og gjennom praktiske anvisninger viste han til hvordan landbruket på flere områder måtte fornyes for at livskraften i jord, planter og husdyr skulle kunne understøttes og styrkes – og dermed gi en vitalkvalitet også i matvarene.

Som for økologisk landbruk generelt legges det vekt på allsidig drift, vekstskifte, bruk av organiske gjødsel, o.a., men i tillegg kommer bl.a. bruk av de biologisk-dynamiske sprøyte- og kompostpreparater. Disse preparatene er fremstilt med utgangspunkt i mineraler (silisium), gjødsel (kugjødsel), helseplanter (ryllik, kamille, brennesle, eikebark, løvetann, vendelrot) og organer fra husdyr (horn, blære, tarm). De brukes i homøopatiske doseringer til å sprøyte jord/planter, og som tilsats i gjødsel/kompost for å understøtte omsetning og kvalitet.

Metoden har vært praktisert i Norge fra begynnelsen av 1930-årene, og det internasjonale godkjenningsmerket Demeter har vært registrert her i landet siden 1951. Biologisk-dynamisk Forening arbeider for å spre praktisk og teoretisk kunnskap om den biologisk-dynamiske jordbruksmetoden, ernæringsspørsmål og forvaltning av naturressurser i en helhetlig sammenheng.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.