Biodynamisk jordbruk er en alternativ, økologisk jordbruksmetode basert på ideene til antroposofen Rudolf Steiner.

Faktaboks

Også kjent som

biologisk-dynamisk jordbruk

Som i annet økologisk jordbruk tar biodynamisk jordbruk avstand fra bruk av kunstgjødsel og andre kjemiske og syntetiske plantevernmidler. Metoden skiller seg fra vanlig økologisk metode ved at det legges vekt på å se jordbruket i et helhetlig, holistisk perspektiv. Gården med jord, husdyr og planter blir oppfattet som en organisk, selvforsørgende individuell helhet. Så vidt mulig skal det ikke tilføres midler utenfra. I det biodynamiske jordbruket er det vanlig å bruke homøopatisk fremstilte preparater.

Den viktigste forskjellen mellom biodynamiske metoder og vanlige økologiske metoder er vektleggingen av astrologi og andre former for okkultisme. I det biodynamiske jordbruket tillegger man himmellegemenes konstellasjoner avgjørende betydning for når såing skal skje.

Historikk

De sentrale ideene i det biodynamiske jordbruk stammer fra en foredragsrekke Rudolf Steiner holdt i 1924 på et gods i Koberwitz i Schlesien. Foredragene betraktes som grunnskrifter i det antroposofiske biodynamiske jordbruk. Steiner beskrev her blant annet hvordan «åndelig gjødsel» kunne produseres ved å grave ned kuhorn fylt med kvarts, feltspat og kiesel.

Steiners anvisninger var lite systematiske. Men i den antroposofiske bevegelsen ble ideene utviklet til et eget biologisk-dynamisk jordbruk.

Navnet biologisk-dynamisk stammer ikke fra Steiner selv, men fra hans tilhengere som søkte å forene de økologiske metodene med de dynamiske innflytelsene fra de kosmiske kreftene.

Selv om de biodynamiske metodene knyttes til Rudolf Steiner, var dette ideer som var i omløp i alternativ-miljøene i Tyskland på begynnelsen av 1900-tallet. Steiner har trolig hentet dem fra Richard Krzymowskys Philosophie der Landwirtschaftslehre fra 1919.

Vitenskapelighet

De biodynamiske jordbruksmetodene er omstridte og har gjentatte ganger vært avvist som pseudovitenskap. Tilhengerne henviser gjerne til en DOK-undersøkelse fra et forskningsinstitutt i Sveits, Forschungsinstitut für biologischen Landbau. Denne undersøkelsen har blitt problematisert, og flere har hevdet at det ikke foreligger signifikante forskjeller mellom biodynamisk og vanlig økologisk jordbruk.

Organisering

Logo
Demeter er en internasjonal godkjenningsordning for biologisk-dynamiske produkter.
Logo
Av .

Biologisk- dynamisk forening

I Norge ble Biologisk-dynamisk forening stiftet i 1950. Formålet med foreningen er å spre kunnskap og interesse for den biologisk-dynamiske metodikken.

Demeter

Økologiske produkter i Norge har godkjenningsmerket Debio. Biodynamiske produkter har i tillegg Demeter som godkjennningsmerke.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Norman, A. (2012). Cosmic Flavour, Spiritual Nutrition? The Biodynamic Agricultural Method and the Legacy of Rudolf Steiner’s Anthroposophy in Viticulture. I Carole Cusack og Alex Norman (red.), Handbook of New Religions and Cultural Productionn, (s. 213-234) Leiden: Brill.
  • Steiner, Rudolf (1924/2017) Landbrukskurset. Åtte foredrag om idegrunnlaget for biodynamisk-landbruk. 2. Opplag. Oslo: Antropos forlag.
  • Swensen, B. (2009). Et levende mangfold. Om biodynamisk jord og hagebruk. Oslo: Andrimne forlag.
  • Vogt, G. (2007). The Origins of Organic Farming. I William Lockeretz: Organic farming: an international history. Walllingford: CABI.
  • Zander, H. (2007). Anthroposophie in Deutschland I-II. 2. Reviderte opplag. Vandenhoeck & Ruprecht.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg