Kor, vokalensemble med flere sangere på hver stemme. Blandet kor består av damestemmer (sopran og alt) og mannsstemmer (tenor og bass); mannskor av 1. og 2. tenor og 1. og 2. bass; damekor av 1. og 2. sopran og 1. og 2. alt (eller bare én altstemme); gutte- og jentekor av sopran og alt (guttekor ofte utvidet med tenorer og basser). Hvor mange stemmer kor deles inn i, kan for øvrig variere. Et kor kan synge med akkompagnement av instrumenter eller uten (a cappella).

Korsang er kjent allerede fra hellensk tid, da den hadde en viktig funksjon i de kultisk-dramatiske fremførelser. I den kristne kirke var enstemmig korsang helt fra begynnelsen en vesentlig bestanddel av gudstjenesten, og flerstemmig kirkesang ble utviklet i middelalderen, parallelt med fremveksten av verdslig korsang. Korsangen fikk et mektig oppsving i Norge fra ca. 1850 og har i vår tid utviklet nye former (barnekor, gospelkor, barbershop-kor m.m.).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

7. mars 2009 skrev Gunnar Sanderud

Noen kommentarer:Hvor mange stemmer kor deles inn i variererDet heter "a cappella"De fleste jentekor kaller seg jentekor

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.