kor

Kor, vokalensemble med flere sangere på hver stemme. Blandet kor består av damestemmer (sopran og alt) og mannsstemmer (tenor og bass); mannskor av 1. og 2. tenor og 1. og 2. bass; damekor av 1. og 2. sopran og 1. og 2. alt (eller bare én altstemme); gutte- og jentekor av sopran og alt (guttekor ofte utvidet med tenorer og basser). Hvor mange stemmer kor deles inn i, kan for øvrig variere. Et kor kan synge med akkompagnement av instrumenter eller uten (a cappella).

Faktaboks

Etymologi
av gresk og latin, egentlig ‘ringdans med sang’

Korsang er kjent allerede fra hellensk tid, da den hadde en viktig funksjon i de kultisk-dramatiske fremførelser. I den kristne kirke var enstemmig korsang helt fra begynnelsen en vesentlig bestanddel av gudstjenesten, og flerstemmig kirkesang ble utviklet i middelalderen, parallelt med fremveksten av verdslig korsang. Korsangen fikk et mektig oppsving i Norge fra ca. 1850 og har i vår tid utviklet nye former (barnekor, gospelkor, barbershop-kor m.m.).

Kommentarer (2)

skrev Gunnar Sanderud

Noen kommentarer:Hvor mange stemmer kor deles inn i variererDet heter "a cappella"De fleste jentekor kaller seg jentekor

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg