Carl Orff

Carl Orff av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Carl Orff, tysk komponist. Utdannet ved musikkakademiet i fødebyen München og studerte med H. Kaminski. Etter noen års omflakking som dirigent og repetitør slo han seg 1920 ned i München, der han fra 1925 ledet en avdeling ved Günther-skolen for tänzerische Musikerziehung. Fra denne tiden stammer også hans viktigste pedagogiske bidrag til en «musikalsk barneoppdragelse», utviklingen av det såkalte Orff-instrumentarium, som består av stavspill, xylofoner og rytmeinstrumenter. I tilknytning til dette utgav han også det elementære praktisk-teoretiske verket Orff-Schulwerk (1930–35, flere senere omarbeidelser og oversettelser til andre språk). 1950–60 professor i komposisjon ved musikkhøyskolen i München, fra 1961 ved Mozarteum, Salzburg.

Hans musikk er karakteristisk ved hyppig bruk av ostinate motiver og rytmemønstre og arkaiserende vendinger; den har rike klangvirkninger, en frisk rytmikk og en livfull diatonisk melodikk som ikke sjelden er folketonepreget.

Orff ble særlig kjent ved sin musikk til vagantpoesi i verkene Carmina burana (1936), Catulli carmina (1943) og Trionfo di Afrodite (1951), som er en slags sceniske kantater; dessuten operaene Der Mond (1939, omarbeidet 1947), Die Kluge (1942) og Antigone (1940–49), og orkester- og kammermusikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.