Kvint er intervallet tilsvarende fire trinn i en diatonisk tonerekke, for eksempel mellom første og femte trinn i en diatonisk skala. En ren kvint har alltid en avstand på syv kromatiske halvtoner. Eksempelvis er intervallet mellom C og G en ren kvint. En kvint kan også være forstørret (åtte kromatiske halvtoner, eksempelvis C – G#) og forminsket (seks kromatiske halvtoner, eksempelvis C – Gb).

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘femte’

Kvinter gir en stabil samklang, og er sammen med kvart og oktav blant de rene intervallene.

Ren kvint tilsvarer intervallet mellom andre og tredje partialtone i den harmoniske deltonerekken, og kan uttrykkes tallmessig ved svingetallsforhold 3:2.

Kvintbrukes også om den fjerde strengen på fioliner og andre strengeinstrumenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Stein Kvist

Hei!Fiolinen har fire strenger, G-D-A-E, ikke fem. Kvint brukes i folkemusikkretser om e-strengen på fiolinen (den lyseste av de fire strengene). De andre strengene kalles kvart (A), ters (D) og bass (G). Hvorfor de har disse navnene vet jeg ikke.Hilsen Stein

svarte Nils E. Bjerkestrand

Hei Stein!Takk for ditt årvåkne blikk, selvfølgelig har fiolinen fire strenger. Det må være en trykkfeil fra artikkelforfatteren. Rettes opp umiddelbart.Interessant det du nevner om benevnelser av strengene i folkemusikkretser, - prøver å finne forklaringen.Mvh Nils E. Bjerkestrand

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg