Sergej Rachmaninov

Fri. fri

Sergej Rachmaninov, russisk komponist og pianist, bosatt i USA siste del av sitt liv. Rakhmaninov studerte ved konservatoriet i Moskva, hvor han senere ble professor. 1905–06 var han kapellmester ved den keiserlige opera i St. Petersburg. Han forlot Russland 1917, reiste først til Skandinavia, og bosatte seg 1919 i New York. Allerede i 20-årsalderen ble han verdenskjent med sitt ciss-moll-preludium, og flesteparten av sine komposisjoner skrev han mens han ennå bodde i Russland. Senere ofret han seg mest for konsertvirksomhet. Han ble feiret som en av tidens største klavervirtuoser, fremragende særlig som Chopin-tolker.

Som komponist var Rakhmaninov utpreget senromantiker, ikke minst påvirket av Tsjajkovskij. Men han var også influert av symbolismen og impresjonismen. Hans verker er gjerne preget av melankoli og temperament. Han skrev fire klaverkonserter (nr. 1 1890–91, nr. 2 1901, nr. 3 1909, nr. 4 1926), hvorav nr. 2 i c-moll er mest spilt, tre symfonier (nr. 1 1895, nr. 2 1906–08, nr. 3 1936, rev. 1938), Symfoniske danser (1940), orkesterfantasier, Rapsodi over et tema av Paganini for klaver og orkester (1934), operaer (bl.a. Francesca da Rimini, 1906), kammermusikk, mange klaverkomposisjoner (bl.a. 15 études-tableaux), Vesper for gutte- og mannsstemmer a capella (1915) og sanger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. november 2014 skrev Kolbjørn Andersen

Jeg skriver en del på Wikipedia, men anser snl som mer troverdig, så generelt. Men her er jeg blitt noe skuffa, og det går på troverdigheten: Jeg syns Store Norske Leksikon også burde følge Språkrådets anbefaling på hvordan man omskriver russiske navn på kyrillisk til latinske bokstaver på norsk. I dette tilfelle bør personens navn skrives Rakhmaninov. Syns ikke du som faglig ansvarlig eller redaktør at du bør føle ansvar med å følge Språkrådets anbefalinger?

21. september 2015 svarte Rune J. Andersen

Dette er en god kommentar som jeg vil vurdere nærmere senere. Saken er at jeg for tiden går igjennom alle artiklene under klassiske komponister og verker i romantikken. Jeg holder for tiden på med bokstav f og vil ta opp spørsmålet når jeg kommer til bokstav r.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.