Musikk i Sør-Afrika

Flerstemmig a capella sang, isicathamiya, er viktig i Sør-Afrikansk musikkultur. Gruppa Ladysmith Black Mambazo ble kjent internasjonalt etter at de samarbeidet med Paul Simon på albummet Graceland i 1986.
Miriam Makeba var en av de viktigste afrikanske musikerne på 1900-tallet, og fikk tilnavnet Mama Afrika. Hun ble kjent i Sør-Afrika og USA i løpet av 1950-tallet. Apartheid-regimet forbød etterhvert musikken hennes, og fra 1960 levde hun i eksil utenfor Sør-Afrika.
Av /Reuters.

Artikkelstart

Sør-Afrika har en rik musikktradisjon med røtter i både afrikansk, europeisk og amerikansk musikk.

Viktige Sør-Afrikanske sjangere, som også er blitt populære i andre afrikanske land og som har tatt opp i seg og påvirket vestlig populærmusikk, er kwela og jive.

Flerstemmig sang med røtter til Zulu-kulturens Isicathamiya-sang er sentralt i Sør-Afrikansk musikk. Et eksempel er gruppa Ladysmith Black Mambazo som har vakt oppsikt også i utlandet.

Av komponister innen kunstmusikk kan nevnes John Joubert, Arnold van Wyk og Gideon Fagan.

Folkemusikk

Sør-Afrikas folkemusikk omfatter ulike former solistisk og flerstemmig sang. De viktigste instrumentene er rasler og sinnrike utgaver av musikkbue, som også er benyttet på en virtuos måte av san-folk. Trommer var tidligere bare kjent blant vendaene. Ensembler der hver utøver trakterer en endeblåst entone-fløyte (såkalt hoketus-teknikk) har utviklet et særpreget tonespråk uten noen egentlig melodi, men bygd på en kunstferdig rytmisk og klanglig tonevev.

Historikk

Apartheid

Sensur preget musikklivet i Sør-Afrika under apartheid. Apartheid-politikken tvang ledende svarte musikere, som jazzpianisten Abdullah Ibrahim, sangeren Miriam Makeba og trompetisten Hugh Masekela, til å forlate landet. Disse og flere andre har hatt stor internasjonal suksess. Nevnes bør også den hvite sangeren og musikeren Johnny Clegg, som utfordret apartheid-systemet ved å ha med både svarte og hvite musikere i gruppen sin, og som lager en spennende syntese av afrikansk musikk og vestlig popmusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg