Det norske jentekor

Sommerkonsert med Det norske jentekor i Rådhushallen i Oslo i 2018.

Artikkelstart

Det norske jentekor er et kor for like stemmer. Kunstnerisk leder fra 2005 er Anne Karin Sundal-Ask. Koret er basert i Oslo og er en videreføring av NRKs jentekor, som ble etablert av Marie Foss i 1947.

Historie

Som eneste kor i verden erobret korets elitegruppe, Studiokoret, «The Silver Bowl» tre ganger i BBCs internasjonale korkonkurranse Let the Peoples sing; i 1972, 1975 og 1981.

Fra 1985 overtok Ingunn Bjorland som dirigent for NRKs jentekor og studiokor. Hun ble etterfulgt av Edle Stray-Pedersen. Koret forlot etter hvert NRK og skiftet navn. Barbro Karita Grenersen var dirigent fra 1995 til 2005.

Virksomhet

Det norske jentekor har i tillegg til virksomhet i norsk musikkliv turnert i Japan, USA og Storbritannia.

Koret har utgitt flere plater og står bak en lang rekke bestillinger av ny musikk fra komponister som Bjørn Kruse, Maja Ratkje, Ola Gjeilo, Andrew Smith, Marcus Paus, Frøy Aagre og Ørjan Matre.

For platen Folketoner ble koret i 2018 nominert til Grammy i kategorien Best Immersive Audio Album.

De har også utgitt Julens hjerte, (Kirkelig kulturverksted, 2007) og bidratt på Witch mass (Lawo, 2015) og på barneplatene Snydelig (2017) og Gjenta-jenta (2016) sammen med barnemusikk-duoen Meg og kammeraten min.

Dirigent Anne Karin Sundal-Ask ble av Norsk Komponistforening kåret til Årets utøver 2019 for forbilledlig arbeid med samtidsmusikk i møte med barn og ungdom. Prisen er på 100 000,- kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg