Fiolinkonsert

I en konsert er kontrasten mellom et orkester og en eller flere solister det viktigste kjennetegnet. Fiolinisten Viviane Hagner framfører fiolinkonsert nr. 5 i a-moll av komponisten Henri Vieuxtemp med orkesteret Orpheus Chamber Orchestra i Carnegie Hall i New York.

Fiolinkonsert
Av /Getty Images.

Solo er et musikkstykke, eller en del av et musikkstykke, som utføres av én person, solisten. Solisten kan ledsages av akkompagnement, for eksempel piano, gitar, et band eller et orkester. Solisten står frem som forgrunnsfigur og er bærer av melodien.

Faktaboks

Etymologi

fra italiensk: solo 'ene, eneste'

I den vestlige klassiske musikken finner vi solosonater hvor solisten har den førende rollen gjennom alle satser. I barokkens concerto grosso kan deler av musikken overlates til grupper av solister. Komposisjonsformen konsert kjennetegnes av kontrasten mellom orkester og solist.

I populærmusikken er det ofte instrumentalsoloer i musikalske overganger, såkalt «break» eller «bridge», der det gjerne ikke er tekst. Instrumentalsoloer er en viktig del av mye jazzmusikk. I rock har gitarsoloer en viktig rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg