Bokken Lasson spilte lutt med bordunstrenger. Hamburg, 1902.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bordun er en uendret tone som spilles kontinuerlig i tillegg til melodistemmen, oftest lavere enn denne.

Faktaboks

Også kjent som

drone

Borduninstrumenter

Bordunstemmer skapes på flere ulike måter. Blåseinstrumenter som sekkepipe og launeddas har en eller flere bordunpiper i tillegg til melodipipe. Strengeinstrumentene langeleik, nyckelharpa og dreielire har alle bordunstrenger. I barokken bruktes ulike former for lutt med flere bordunstrenger.

I strupesang frambringes en dyp bordun med overtoner som sangeren danner melodi av ved å endre munnhulen. På tilsvarende måte gir munnharpe en borduntone når metalltungen slås an, mens melodien skapes av overtonene med munnhulen.

Orgelstemmen som kalles bordun på et kirkeorgel består av dekkede piper som klinger en oktav dypere enn tilsvarende udekkede piper.

Bruk i ulike musikkformer

Bordunstemmer forekommer i mange former for folkemusikk og i kunstmusikken. I vestlig klassisk musikk er en bordunstemme en tone som ligger under melodien over flere takter, ofte på tvers av harmoniske endringer i de andre stemmene. Orgelpunkt i barokkmusikken er i prinsippet en bordunstemme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg