Konstruktivisme. Naum Gabo: Lineær konstruksjon i rommet, 1942–43 (forstørret ca. 1957–58). Pleksiglass og nylon (63 x 63 x 24 cm.) Raymond and Patsy Nasher Collection, Dallas, Texas.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Konstruktivisme er en retning innen abstrakt kunst som har sitt utgangspunkt i russisk kunst før den første verdenskrig og i Pablo Picassos constructions, med hans bruk av glass, tre og metall.

Faktaboks

Uttale
konstruktivˈisme

Arnested Moskva

Retningen tok form rundt 1913 i Moskva og varte til ut i 1920-årene. Teknikken er i sitt vesen tredimensjonal, og denne nonfigurative fremstillingsmåte ble særlig tatt opp i skulpturen av Naum Gabo og Antoine Pevsner i deres fritt hengende tredimensjonale arrangementer, de såkalte mobiler.

Kommunismen og konstruktivismen

Kommunismen godtok til å begynne med konstruktivismen, som blomstret i tiden 1917–1921. Fra 1921 ble den imidlertid motarbeidet, og Gabo og Pevsner emigrerte til Tyskland, hvor retningen ble videreutviklet ved Bauhaus gjennom László Moholy-Nagy.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Taylor, Brandon. After Constructivism. Yale University Press. 2014.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg