Vladimir Tatlin

Faktaboks

Vladimir Tatlin

Vladimir Jevgrafovitsj Tatlin

Uttale
tˈatlin
Født
1885
Død
1953
Vladimir Tatlin: prosjekt 2020
Vladimir Tatlin
Av .

Artikkelstart

Vladimir Tatlin var en russisk billedkunstner og arkitekt, som debuterte i 1912. Et møte med Picasso i Paris i 1913 ble avgjørende for Tatlins utvikling. Etter hjemkomsten til Russland laget han sitt første malte relieff, inspirert av Picassos kubistiske relieffer. Hans abstrakte relieffer og «kontra-relieffer», hvorav bare to er bevart, opphever den tradisjonelle motsetning mellom skulpturens lukkede form og rommet omkring: Hos Tatlin går rommet og formen over i hverandre. Ved hjelp av de geometriske grunnfigurer skapte han konstruktivt pregede former og var blant de første som eksperimenterte med mobile skulpturer.

Hans mest kjente arbeid er prosjektet Monument over den 3. internasjonale, en 300 meter høy konstruksjon i form av en skrå kjempespiralform med geometriske bygningsstrukturer for konferanser, administrasjon og informasjon. Prosjektet ble aldri ble utført, og er bare bevart på fotografier. Omkring 1927 begynte han å arbeide på sitt dristigste prosjekt, som han kalte Letatlin (av russisk letat, 'å fly', og Tatlin). Denne svevende superskulpturen skulle overvinne både tid og rom, sveve fritt som en fugl, helt uten mekanisk hjelp. Tegningene til skulpturen ble utstilt i 1933, men drømmen om Letatlin ble aldri realisert. Prosjektet er et eksempel på ekspresjonisme i arkitektur.

Som brukskunstner ledet Tatlin omkring 1930 et keramikkverksted, samtidig som han drev med industridesign (arbeidstøy og møbler).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg