The Arts and Crafts Movement

Stoffprøve av William Morris`design «Medway» (fra 1885).
Eies av Stiftelsen Kunstindustrimuseet. Foto: Nasjonalmuseet.

Artikkelstart

The Arts and Crafts Movement er det engelske navnet på en bevegelse, og stilretning, som oppstod i 1860–70-årene i England. Bevegelsen ville gjenreise kunsthåndverkets kvaliteter og var en idealistisk motreaksjon til industrialismen og dens «sjelløse» fabrikklagde produkter.

Faktaboks

Uttale

ði a:ts ənd kra:fts mu:vmənt

Håndverk i stedet for masseproduksjon

The Arts and Crafts Movement fikk raskt stor oppslutning blant håndverkere, designere og kunstnere i Europa, USA og Japan. Gamle håndverkstradisjoner ble løftet fram, og estetikken var inspirert av middelaldersk ornamentikk og folkekunst. Bevegelsen la grunnlag for stilarten art nouveau, som ble populær på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

The Arts and Crafts Movement hadde både estetiske, sosiale og romantiske idealer: tanken var å bringe kunsthåndverket inn i hjemmene til folk flest. Alt fra møbler, tekstiler og andre bruksgjenstander skulle ha en personlig stil og være av god kvalitet, i motsetning til industriens masseproduserte stilkopier. Den romantiske tanken om den stolte håndverkeren, som elsker og finner mening i sitt arbeid, sto sterkt.

To pionerer

Den britiske britiske teoretikeren og designeren William Morris (1834–1896) var en av pionerene bak The Arts and Crafts Movement.

William Morris
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

De to mest innflytelsesrike pionerene for bevegelsen var forfatteren og kunstkritikeren John Ruskin og tekstildesigneren, forfatteren og aktivisten William Morris. Ruskin var opptatt av sammenhengen mellom kunst, samfunn og arbeidsliv. I boka The Stones of Venice (1853), skriver han at arbeideren må få lov til å tenke, og å uttrykke seg med hendene – ikke ved hjelp av en maskin. Morris, som ble internasjonalt kjent for sine dekorative tapeter og tekstiler, satte Ruskins ideer ut i praksis, med stor suksess.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg