The Arts and Crafts Movement er det engelske navnet på en bevegelse, eller stilretning, som oppstod i 1860–70-årene i England og som ville gjenreise kunsthåndverkets kvaliteter. Bevegelsen var en idealistisk motreaksjon til industrialismen og dens «sjelløse» fabrikklagde produkter. Den fikk raskt stor oppslutning blant håndverkere, designere og kunstnere i Europa, USA og Japan. Gamle håndverkstradisjoner ble løftet fram, og estetikken var inspirert av middelaldersk ornamentikk og folkekunst. Bevegelsen la grunnlag for stilarten art nouveau, som ble populær på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

The Arts and Crafts Movement hadde både estetiskesosiale og romantiske idealer: tanken var å bringe kunsthåndverket inn i hjemmene til folk flest. Alt fra møbler, tekstiler og andre bruksgjenstander skulle ha en personlig stil og være av god kvalitet, i motsetning til industriens masseproduserte stilkopier. Den romantiske tanken om den stolte håndverkeren, som elsker og finner mening i sitt arbeid, sto sterkt. 

De to mest innflytelsesrike pionerene for bevegelsen var forfatteren og kunstkritikeren John Ruskin og tekstildesigneren, forfatteren og aktivisten William Morris. Ruskin var opptatt av sammenhengen mellom kunst, samfunn og arbeidsliv. I boka The Stones of Venice (1853), skriver han at arbeideren må få lov til å tenke, og å uttrykke seg med hendene – ikke ved hjelp av en maskin. Morris, som ble internasjonalt kjent for sine dekorative tapeter og tekstiler, satte Ruskins ideer ut i praksis, med stor suksess.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.