Dekorasjon er den kunstneriske utsmykning av en gjenstand, et byggverk eller et rom. I billedkunst skjelner man mellom plastisk dekorasjon (form) og malerisk dekorasjon (farge), og i bygningskunst mellom ytre og indre dekorasjon.

Til plastisk dekorasjon hører utsmykning i rundplastikk eller relieff, bruk av søyler og knekter i form av for eksmepel karyatider, lisener, pilastre, gesimser og så videre.

Til den maleriske hører foruten dekorasjonsmaleri sgraffito, kledning med plater av farget marmor, stucco eller fajansefliser, mosaikk og så videre. Mens staffelimaleriet vesentlig har lagt an på å gi illusjon av virkelighet, har det dekorative maleri først og fremst som mål å ta hensyn til den smykkende virkning i fasade eller rom i det byggverk det skal pryde. Det krever derfor mer en flatebehandling enn en rombehandling og må, om det skal virke dekorativt, følge særlige lover for behandling av linjer og farge. Dekorasjon oppfyller gjerne best sin hensikt når den retter seg etter det materiale den utføres i, og slutter seg til konstruksjonen av den gjenstanden som skal forsires (for eksempel gotikken). Dette er sterkt blitt fremhevet i det siste hundreåret, men historien viser mange eksempler på at man ikke alltid har fulgt denne regelen, og likevel har skapt dekorasjon av høy kvalitet. Dekorasjonens historie følger den alminnelige stilhistorie. En egen gren av dekorasjon utgjør malingen av teaterdekorasjon.

Med dekorativ kunst menes slike gjenstander hvor selve dekorasjonen utgjør det kunstneriske element. Begrepet er derfor ofte identisk med kunsthåndverk (på fransk og engelsk, art décoratif, decorative arts).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.