Eiffeltårnet, Paris. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Eiffeltårnet

Eiffeltårnet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /KF-arkiv ※.

Eiffeltårnet

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Eiffeltårnet i Paris ble bygget til Verdensutstillingen i 1889. Konstruksjonen var ment å være midlertidig og vakte stor motstand, men er siden blitt stående som et symbol for Paris.

Faktaboks

Uttale
ˈeiffeltårnet
Etymologi
turefɛl
Også kjent som
på fransk Tour Eiffel

Eiffeltårnet er en fagverkskonstruksjon i støpejern som var epokegjørende for sin tid. Tårnet er utformet av arkitekten Stephen Sauvestre, men den som er nærmest knyttet til tårnet, er konstruktøren, den kjente franske ingeniøren Alexandre Gustave Eiffel. Han var også ansvarlig for bærekonstruksjonen i Frihetsstatuen i New York, som ble ferdigstilt i 1886.

Konstruksjon

Tårnet ble bygd på bare 21 måneder, relativt billig og med få arbeidere, noe som ble gjort mulig med god planlegging og nye byggemetoder. Med sine 300 meter (324 meter inkludert antennen på toppen) holdt det stillingen som verdens høyeste byggverk inntil det i 1930 ble overgått av Chrysler Building i New York.

Turistattraksjon

Eiffeltårnet står stadig som en av Paris' største turistattraksjoner foruten å tjene som meteorologisk stasjon, radio- og TV-sender. Det har dannet midtpunkt for en rekke arrangementer, blant annet to verdensutstillinger. I 1986 ble det installert innvendig flomlys i konstruksjonen. Tårnets hundreårsjubileum i juni 1989 ble markert med en storslått feiring og en rekke forskjellige arrangementer, avsluttet med et stort fyrverkeri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg