Eiffeltårnet

SNTE/TOUR EIFFEL/Bertrand Michau. Begrenset gjenbruk

Eiffeltårnet, tårn i Paris, Frankrike, en for sin tid epokegjørende stålkonstruksjon, konstruert av ingeniøren Alexandre Gustave Eiffel.

Tårnet ble bygd for et privat aksjeselskap til verdensutstillingen i Paris i 1889. Konstruksjonen var ment å være midlertidig, og det vakte opprinnelig stor motstand, men er siden blitt stående som et vartegn for Paris, og som offentlig eiendom. Tårnet ble bygd på bare 21 måneder, relativt billig og med få arbeidere, noe som ble gjort mulig med god planlegging og nye byggemetoder. Med sine 300 meter holdt det stillingen som verdens høyeste byggverk inntil det i 1930 ble overgått av Chrysler Building, New York.

Eiffeltårnet står stadig som en av Paris' største turistattraksjoner foruten å tjene som meteorologisk stasjon, radio- og TV-sender. Det har dannet midtpunkt for en rekke arrangementer, blant annet to verdensutstillinger. I 1986 ble det installert innvendig flomlys i konstruksjonen. Tårnets hundreårsjubileum i juni 1989 ble markert med en storslått feiring og en rekke forskjellige arrangementer, avsluttet med et stort fyrverkeri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.