robustakaffe
Robustakaffe (Coffea canephora) med umodne frukter
Galium boreale

Galium boreale, hvitmaure. Foto fra: Vester Tørslev SØ f. Hobro, Danmark

Maurefamilien er en plantefamilie innen klassen tofrøbladede planter. Fra planter i denne familien kommer blant annet kaffe og kinin.

Faktaboks

Etymologi

Fra latin ruber = rød (henspiller på rødfargen som utvinnes fra røttene til krapp)

Vitenskapelig navn
Rubiaceae
Beskrevet av

Antoine Laurent de Jussieu

Beskrivelse

Maurefamilien omfatter urter, busker, trær, klatreplanter og epifytter. Bladene er hele, motsatte eller kransstilte med akselblad mellom bladstilkene eller mellom bladstilk og stengel. Blomstene er oftest radiærsymmetriske og rørformede med fire eller fem sammenvokste begerblader og kronblader og like mange pollenbærere som kronblader. Frukten kan være et bær, en steinfrukt, en nøtt eller en kapsel.

Utbredelse

Maurefamilien har verdensomspennende utbredelse og omfatter om lag 593 slekter og over 13600 arter. I Norge er familien representert med tolv viltvoksende arter i slekten maure.

Nytteplanter

Kaffe og kinin kommer fra henholdsvis kaffetre og kinatrær, som begge hører hjemme i maurefamilien. Familien omfatter også noni, krapp og brekkrot og mange tropiske nytteplanter med lokal anvendelse.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

maurefamilien
Rubiaceae
Artsdatabanken-ID
102196
GBIF-ID
8798

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg