Santos

Santos er en havneby i Brasil.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Santos er en kommune og by i delstaten São Paulo i Brasil. Størstedelen av byen ligger på øya São Vicente, resten på fastlandet. Byen ligger få meter over havet, og det fuktige jordsmonnet dreneres av dype betongrør. Santos kommune har 433 656 innbyggere og utgjør sentrum for den større byregionen Baixada Santista med om lag to millioner innbyggere (IBGE, estimat for 2020).

Faktaboks

Uttale
sˈʌntus

Havnekomplekset i Santos står for over en fjerdedel av den brasilianske handelsbalansen. Den er Brasils største eksporthavn for stykkgods og travleste havn i Latin-Amerika. Santos eksporterer mer kaffe enn noen annen havn i verden, og aroma fra kaffebønner henger i byluften. Foruten kaffe er de største eksportartiklene råsukker, raffinert petroleum og soyabønner. Santos har norsk konsulat og sjømannskirke.

Santos ble grunnlagt i 1543 og fikk sin betydning etter fremveksten av kaffedyrking i innlandet på begynnelsen av 1900-tallet. Vakre strender og rik kulturhistorisk arv har tiltrukket turister siden 1910-tallet. I 2006 ble det det oppdaget råolje i Santos-bassenget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg