metylklorid
Molekylmodell av metylklorid. Grå kuler står for karbonatomer. Grønne kuler står for kloratomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
metylklorid
Lisens: CC BY SA 3.0

Metylklorid er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og klor. Forbindelsen er en fargeløs, giftig gass med svakt søtlig, eteraktig lukt. Gassen kan fortettes til en væske med kokepunkt −24 °C. Metylklorid er et halogenert hydrokarbon. Metylklorid kalles også klormetan.

Faktaboks

Også kjent som

klormetan

Uttale
metˈylklorid
Kjemisk formel

CH3Cl

Metylklorid fremstilles ved klorering av metan eller ved innvirkning av saltsyremetanol. Gassen produseres også naturlig av alger i verdenshavene. Metylklorid brukes som metyleringsmiddel i kjemisk industri og som ekstraksjons- og løsemiddel ved lave temperaturer.

Skadevirkninger

Metylklorid er giftig og kan skade leveren, nyrene og sentralnervesystemet ved inntak. Forbindelsen er svært brannfarlig og gir eksplosjonsfarlige blandinger med luft. Ved oppvarming av metylklorid kan den giftige gassen fosgen dannes.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

metylklorid
Systematisk navn
klormetan

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg