Likør, samlebetegnelse på aromatiserte og søtede brenneviner. Det finnes utallige likører, hvorav de viktigste er urte-, krydder-, frukt- og bærlikører. Videre forekommer likører fremstilt på basis av bitterstoffer, kakaobønner, eggeplommer, fløte osv. Råvarens art vil oftest bestemme produksjonsmetoden (uttrekk i kaldt eller varmt vann eller sprit, destillasjon osv.). Alkoholstyrken, som er lavest i kremlikørene (18–20 %), noe høyere i fruktlikører (25–30 %) og høyest i krydderlikører (40–55 %), er oftest avgjørende for spørsmålet om lagring. Det skal f.eks. ikke være noen lagring av curaçao, men lengre tids lagring for edle krydderlikører. Alkoholen kan være renset sprit eller forskjellige brenneviner, som arak i punsj, whisky og konjakk. Sødmen oppnås oftest ved tilsetning av sukker, men det nyttes også glyserol og i visse spesialprodukter honning. Betydelig produksjon av likør i Frankrike, Italia, Tyskland og Nederland. Vinmonopolets salg av likør var i 2002 ca. 1 million liter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.