Kremlikører
Kremlikører
Av .

Likør er en samlebetegnelse på aromatiserte og søtede brenneviner. Det finnes utallige likører, hvorav de viktigste er urte-, krydder-, frukt- og bærlikører. Videre forekommer likører fremstilt på basis av bitterstoffer, kakaobønner, eggeplommer, fløte og så videre.

Faktaboks

Uttale
likˈør
Etymologi
av fransk liqueur, fra latin ‘flyte’

Råvarens art vil oftest bestemme produksjonsmetoden (uttrekk i kaldt eller varmt vann eller sprit, destillasjon og så videre).

Alkoholstyrken, som er lavest i kremlikørene (18–20 prosent), noe høyere i fruktlikører (25–30 prosent) og høyest i krydderlikører (40–55 prosent), er oftest avgjørende for spørsmålet om lagring. Det skal for eksempel ikke være noen lagring av curaçao, men lengre tids lagring for edle krydderlikører. Alkoholen kan være renset sprit eller forskjellige brenneviner, som arak i punsj, whisky og konjakk.

Sødmen oppnås oftest ved tilsetning av sukker, men det nyttes også glyserol og i visse spesialprodukter honning.

Det er en betydelig produksjon av likør i Frankrike, Italia, Tyskland og Nederland. Det finnes rundt 50 norske likører (2021).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg