Klima i Brasil

Elven Amazonas, som går i retning vest–øst tvers gjennom det nordlige Brasil og munner ut i Atlanterhavet rett sør for ekvator, er verdens største elv målt etter nedbørfelt og vannmengde. Den er også verdens lengste elv medregnet tilløpet Río Ucayali/Río Apurímac. Bildet viser en arm av Amazonas. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

– Nederst: uthugd skog med brakkeby i Carajas. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Caatinga Brasil Caatinga-landskap i indre, nordøstlige Brasil. Caatingas vegetasjon (Caatinga betyr på indiansk-portugisisk ’hvit skog’) består av sukkulenter, søylekaktuser, lave palmer og tornebusker, planter som finnes i områder med lite nedbør. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Store deler av Brasils indre består av regnskog gjennomskåret av elver.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fra en strand ved byen Maceió i delstaten Alagoas.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fra våtmarksområdet Pantanal.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Mesteparten av Brasil tilhører den tropiske klimasone. Bare den sørligste delen av landet går inn i subtropene. Innenfor den tropiske sonen kan det skilles mellom et ekvatorialt klima, med store og forholdsvis jevnt fordelte nedbørmengder, og de sørligere områdene med et utpreget skifte mellom regntid og tørketid. De fleste steder i Brasil har en årsnedbør på 1000–2000 millimeter. Amazonasbekkenet har et varmt og fuktig klima. Middeltemperaturen ligger rundt 26–28 °C, med svært små årstidsvariasjoner. Årlig nedbørmengde ligger omkring 2000 mm, med en «tørketid» som omfatter de tørreste månedene, som regel oktober og november, og en «regntid» fra januar til mai. Langs kysten østover fra munningen av Amazonas avtar nedbøren mot øst, og tørketiden blir lengre.

I Nordøst-Brasil har innlandet (Sertão) et påfallende tørt klima, spesielt omkring São Franciscos mellomste løp og tilgrensende deler av statene Pernambuco, Paraíba og Ceará. I denne «tørkelommen» er vinteren ekstremt tørr, men også regntiden kan utebli flere år på rad med katastrofale følger for jordbruket. Aller minst nedbør har den nordlige delen av São Franciscobekkenet med cirka 250 millimeter i året.

Langs sørøstkysten tvinges sørøstpassaten til oppstigning mot det brasilianske høylandet, og kystsonen får som regel nedbør i alle årstider. Særlig store blir nedbørmengdene i skråningene opp mot høylandet.

Temperaturene avtar gradvis fra nord mot sør, samtidig som årstidsvariasjonene øker. Rio de Janeiro har således 21 °C i juli og 26 °C i januar som middel, og Porto Alegre, som ligger i den subtropiske delen av landet, har middeltemperaturer for juli og januar på henholdsvis 14 °C og 25 °C.

I det brasilianske høylandet er temperaturene lavere enn ved kysten, spesielt i sør. Curitiba, som ligger cirka 900 meter over havet, har 12 °C i middel i juni og 21 °C i februar. Den nordlige grensen for nattefrost løper gjennom den nordlige delen av delstaten Paraná og den sørlige delen av delstaten São Paulo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev uash uash

Påvirker overflatevindene klimaet?

svarte Georg Kjøll

Hei Petter. Lurer du på om klimaet påvirkes i Brasil eller om vinder påvirker klimaet generelt? Hvis det siste er spørsmålet veldig komplisert, men du kan jo se på de to følgende artiklene hos oss, hvor du finner en del informasjon:http://snl.no/klimahttp://snl.no/vindAlt godt fra Georg

svarte uash uash

Jeg mente kun i Brasil :)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg