Andes-kulturenes religiøse forestillinger var preget av forfedrene, mytologiske kulturbringere og den guddommelige kongen. Dessuten foretok man ofringer til krefter som tenktes å styre naturens fruktbarhet og årstidenes veksling, fremstilt i kunsten som vesener som forente trekk både fra mennesker og dyr.

Inkaene bygde store tempelanlegg der en sentralisert, offentlig kult fant sted. Denne kulten hadde til hensikt å sikre rikets samhold og kongens velferd, og hadde sitt sentrum i hovedstaden Cuzco. Kongen nedstammet fra Solen, som hersket over himmelen og høylandet i Andes-fjellene, mens guden Pachacamac, som hadde sitt tempel ved kysten, hersket over lavlandet og underverdenen. Den viktigste guden var for øvrig Viracocha, skaperen blant annet av Solen, Månen og inkafolket.

Selv om inkaenes religiøse system ble tilintetgjort sammen med deres rike, og selv om inkvisisjonen deretter forsøkte å avskaffe alle utslag av urbefolkningens religion, har Andes-indianerne bevart mange av sine tradisjonelle religiøse forestillinger, og disse utgjør en viktig del av deres kulturelle identitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.