Faktaboks

Egmont Gruppen
tidl. Gutenberghus

Egmont Gruppen, tidligere Gutenberghus, er et dansk mediekonsern grunnlagt i 1878 av Egmont Harald Petersen. Konsernet er fra 1920 eiet av av Egmont Fonden (Egmont H. Petersens Fond), en allmennyttig stiftelse som engasjerer seg i barn og unges oppvekstvilkår.

Egmont Gruppen har virksomhet i over 30 land, innen magasiner, bok- og underholdningsbransjen, utenfor Norden særlig for barn og ungdom. Egmont er i Norge eneeier av TV 2 og av forlaget Cappelen Damm. Resultatet før skatt i 2020 var 908 millioner norske kroner (790 millioner kroner i 2019).

Egmont Gruppen utgir ukeblad, tidsskrifter og tegneserier, driver bokforlag og har gjennom Nordisk Film virksomhet innen film- og TV-produksjon, kinodrift, med mer. Konsernet eier forlaget Lindhardt & Ringhof i Danmark, som igjen driver en rekke forlag.

Konserndirektør er Steffen Kragh.

Historikk

Egmont startet som trykkeri under navnet Gutenberghus. Selskapet startet i 1904 utgivelse av ukebladet Hjemmet (norsk utgave fra 1911, svensk fra 1921), senere også tegneserier for barn og ungdom. Gutenberghus fikk i 1948 rettighetene til Walt Disneys tegneseriefigurer i Norden, blant andre Donald Duck, senere også i Øst-Europa og Kina. I 1961 begynte selskapet med bokforleggeri gjennom kjøpet av danske Aschehoug. I 1992 fusjonerte Gutenberghus med Nordisk Film og skiftet navn til Egmont Gruppen.

Egmont Gruppen Norge

Norge er Egmont Gruppens største marked. Nesten 50 prosent av konsernets samlede omsetning skjer i Norge. Egmont har eierandeler innen ukepresse, forlagsbransjen, TV, digitale medier, samt film og kino.

Ukepresse

Egmont entret det norske markedet med ukebladet Hjemmet på norsk i 1911. I 1992 fusjonerte Hjemmet med Orkla-eide Ernst G. Mortensen, og ble til Hjemmet Mortensen. I 2008 kjøpte Egmont Orklas halvpart av aksjene for 950 millioner kroner, og ble med dette eneeier. I 2014 skiftet ukebladforlaget navn til Egmont Publishing.

I Egmont Publishing inngår nå også Egmont Serieforlaget (som i 1997 overtok serieutgivelsene til Semic fra svenske Bonnier). Serieforlaget utgir tegneserier som Donald Duck og Pondus. Egmont Publishing har en markedsandel på 50 prosent av norsk ukepresse. Årlig selges over 30 millioner blader. Administrerende direktør for Egmont Publishing er Nina Vesterby.

Forlag

Egmont kjøpte i 1984 forlaget N.W. Damm & Søn. I 2007 fusjonerte forlaget med J. W. Cappelens Forlag til Cappelen Damm AS. Egmont kjøpte i 2021 svenske Bonniers aksjer i Cappelen Damm og ble dermed eneeier av forlaget. Cappelen Damm er Norges største forlagshus. Konsernsjef i Cappelen Damm er Tom Harald Jenssen.

TV

Egmont var medeier i norske TV 2 fra starten i 1992 og kjøpte seg gradvis opp til 50 prosent eierandel. I 2012 ble selskapet eneeier av TV 2.

TV 2 er Norges største privateide TV-konsern med en markedsandel på 27 prosent (2017). Administrerende direktør for TV 2 er Olav T. Sandnes.

Digitale medier

Egmont eide fra 2009 til 2018 50 prosent av Mediehuset Nettavisen. Amedia eide den resterende halvdelen. Da Nettavisen og NA24 fra årsskiftet 2017–2018 fikk Amedia som eneeier, overtok Egmont hele eierskapet i Norges største bloggportal blogg.no, magasinene Side2, Side3 og Nettavisen Livsstil.

På Internett har Egmont Publishing samlet innhold fra bladene sine under portalen Klikk.no.

Film og kino

I 2013 kjøpte Egmonts datterselskap Nordisk Film Kino det kommunalt eide konsernet Oslo Kino. Nordisk Film Kino ble med dette den største kinoeieren i Norge, med 30 prosent andel av kinobesøket i 2016. Eierselskapet Nordisk Film er også en stor kino- og videofilmdistributør og har en omfattende filmproduksjon.

Administrerende direktør i Nordisk Film Kino er Jannicke Haugen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

I følge Semics egen informasjon, ble kun seriedelen av forlaget solgt i 1997; slik jeg forstår dem, er de fortsatt et selvstendig selskap.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Tor-Ivar. Takk for rettelse! Jeg har presisert det i artikkelen. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg