jívaro

Artikkelstart

Jívaro er en folkegruppe i Peru og Ecuador, i tropisk Montaña. Befolkningen talte anslagsvis 50 000 i 2005. Territoriet deres, omkring 60 000 km2, ligger i det kuperte regnskogsområdet som strekker seg over det nordøstlige Peru og tilstøtende områder i Ecuador.

Faktaboks

Uttale
xˈi-
Etymologi
spansk jíbaro

Fra gammelt av var jívarofolket fryktet på grunn av sin hodejakt og kunstferdige innskrumpning av fienders hoder til miniatyrtrofeer, og i dag beundret på grunn av sin standhaftige motstand mot inntrengere.

De er hagebrukere med en jeger-ideologi: det meste av føden kommer fra hagen, blant annet yuca (søt maniok), bananer og ingefær, foruten tobakk og barbasco (giftplante for fiske), men det er jakten og fisket som er omfattet med størst interesse og som byr på mest dramatikk og underholdning.

Jívaro utgjør en språklig og kulturell enhet, men ingen stamme i politisk forstand. Vanligvis inndeles jívaro i fem navngitte dialekter, som gjerne oppfattes som «stammer» eller territorielle undergrupper:

  • shuar (hovedsakelig i Ecuador)
  • aguaruna
  • achual
  • huambisa
  • mayna (for det meste lokalisert på den peruanske siden av grensen).

Paradoksalt nok var det hevnaksjonene og den seremonielle hodejakten, rettet mot andre jívaroer, som bandt jívarotalende grupper sammen og gav dem styrke til å stå imot ytre fiender. Det var bare jívaro-hoder som kunne skrumpes inn og dermed gi styrke til drapsmannen og fruktbarhet til konas yuca-hage. Med en slik oppfatning blant alle jívaroer måtte hodejakten øke bevisstheten om fellesskap og gi grunnlag for samhold i trengselstider. Deres fleksible organisasjonsform, som tillot dannelse av militærallianser av vekslende omfang og varighet, satte dem også i stand til å mobilisere store enheter til felles forsvar av jívaro-territorium – uansett tidligere strider og pågående feider. Det er derfor ikke så rart at jívaroene står frem som et av de få ubeseirede folk i Sør-Amerika. I de senere årene har denne tradisjonen blant annet gitt seg utslag i at aguarunaene jaget filmskaperen Werner Herzog og hans filmselskap bort fra Cenepa-distriktet da han ville ta opp en eventyrfilm med aguaruna-statister. De har også tatt opp kampen mot nordamerikanske gullsøkere.

Politisk førte hodejakten med seg en konstant årvåkenhet og aktivitet for å danne eller opprettholde allianser mellom lokalgrupper, storfamilie-langhus eller klynger av slike langhus (jivarías/caseríos). I og med at den seremonielle hodejakten vel må sies å være forsvunnet helt, delvis fremskyndet av de siste tiårs militære ekspansjon og nykolonialisering på begge sider av grensen mellom Peru og Ecuador, er også jívaroenes mobiliseringsevne opphørt. Det er bygd veier gjennom deres tidligere ugjennomtrengelige område, og garnisoner er kommet i tillegg til handelsboder og misjonsstasjoner.

Jívaroenes fremtid ser dyster ut, trass i alle forsøk på å fremme egne interesser overfor myndigheter i de to landene. I 1986 mottok aguarunaen Evaristo Nugkuag Right Livelihood Award, ofte kalt den alternative Nobelprisen, i Stockholm. Prisen var en påskjønnelse for det arbeidet han og andre fra folkegrupper i Amazonas har utført for å organisere folkene i området til forsvar for naturmiljø og livsstil. Jívaroene har vært blant de mest aktive i bevisstgjøring og mobilisering av flere etniske grupper for felles sak, på tvers av språklige og kulturelle skillelinjer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg