Faktaboks

Akademika AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Bergen
Stiftet
1952
Daglig leder
Arnstein Bjørke
Styreleder
Arno Vigmostad

Akademika AS er en bokhandelkjede, etablert i 1952 som Universitetsbokhandelen i Oslo, tidligere eid av Studentsamskipnaden i Oslo. I mars 2014 ble Akademika solgt til Forlagshuset Vigmostad & Bjørke. Bokhandelkjeden inngår i dag i Vigmostad og Bjørkes bokhandelkonsern VB Bok. I 2018 har Akademika tilsammen 28 utsalg, tilknyttet campuser over hele landet.

Historie

Universitetsbokhandelen ble i 1986 aksjeselskap med Studentsamskipnaden i Oslo som eneaksjonær. I 1988 skiftet Universitetsbokhandelen navn til Akademika. Omsetningen i Akademikakonsernet var i 2013 over 300 millioner kroner med 25 deltagende bokhandlere. I 2012 var underskuddet i kjeden over 50 millioner kroner.

Akademika var først konsentrert om Oslo, men etter hvert ekspanderte bokhandelen ut over Oslo. I 1997 overtok selskapet Midt-Telemark Bok og Papir og utsalget til SiNT Fagbokhandel i Porsgrunn. Sammen med bokhandelen i ble Akademika Telemark AS etablert. Bokhandelen på Notodden ble åpnet samme år. Akademika Buskerud AS, med utsalg på Kongsberg og i Hokksund, ble etablert i 2003 og året etter ble en ny butikk på Hønefoss åpnet.

I 2005 åpnet Akademika Skandinavias største fagbokhandel for ledelse, finans, økonomi og administrasjon på BIs nye campus i Nydalen i Oslo.

I juni 2010 tok Akademika over Pensumbokhandelen i Bodø og fikk dermed et viktig fotfeste i Nord-Norge.

I januar 2011 utvidet Akademika med tre bokhandler fra Penelope knyttet til HiOA, Høyskolen i Oslo og Akershus. I juni samme år fusjonerte SiT Tapir i Trondheim og Akademika. Dette betydde at Akademika fikk selskap av syv bokhandler i Trondheim, deriblant Dragvoll og Gløshaugen ved NTNU. Forlagene Tapir Akademisk Forlag og Unipub ble fusjonert samtidig som bokhandlene, under navnet Akademika forlag. Eierskapet er fordelt mellom SiO og SiT, med henholdsvis 60 prosent og 40 prosent eierandel.

1. juli 2012 overtok Akademika fagbokhandelen i Narvik og fra samme dag ble Akademisk Kvarter AS i Tromsø lagt innunder Akademikas drift.

I mars 2014 solgte SiO og SiT 100 prosent av aksjene i Akademika AS til Forlagshuset Vigmostad & Bjørke. Akademika ble etter dette integrert med Campusbok som var en frivillig bokhandlerkjede med 12 andre samskipnader i Norge som medlem. Campusbok hadde etter dette 44 bokhandlere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Akademika AS
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
47.610 Butikkhandel med bøker; 58.110 Utgivelse av bøker; 46.491 Engroshandel med bøker, aviser og blader

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg