Cuzco

Cuzco, med katedralen i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Cuzco av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Cusco, by i Peru, i en dyp dal i de østlige Andesfjellene, 3400 moh., 950 km sørøst for Lima; 291 000 innb. (2000), de fleste indianere. Cuzco er et viktig regionalt handels- og samferdselssenter, med tekstil- og lærindustri, sukkerraffinerier m.m. Jernbane til Puno ved Titicacasjøen, og til havnebyen Mollendo ved Stillehavet. Betydelig turisme. Universitet, grunnlagt 1692, erkebispesete.

Faktaboks

Uttale
kˈuskå

Arkeologisk museum, katedral (1564) og mange andre kirker og klostre. Storslåtte minner fra inkariket, hvor Cuzco var hovedstad. I det store soltempelet i en hall smykket med gullplater stod Solens bilde av gull og edelstener. Ved siden av lå soljomfruens kloster, templer for måne, stjerner, torden m.m., kongeborgen og i nord Sacsahumán-borgen.

Cuzco skal være grunnlagt av den første inka, Manco Capac, men er rimeligvis eldre. Inntatt av Pizarro 1533. Sterkt skadet ved brann 1536 og ved jordskjelv 1650 og 1950, særlig etter 1950 omhyggelig restaurert. Byen står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg