Faktaboks

Cuzco

Cusco

Uttale
kˈuskå
Cuzco

Cuzco, med katedralen i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Cuzco
Av /Unsplash .
Lisens: CC BY 2.0

Cuzco er en by i sørøstre Peru. Den ligger i en dyp dal i de østlige Andesfjellene, 3400 meter over havet, 950 kilometer sørøst for Lima. Byen har 434 654 innbyggere (INEI, 2015), hvorav de fleste er urfolk.

Cuzco er en av de eldste kontinuerlig bebodde byene på den vestlige halvkule. Fremdeles finnes storslåtte minner fra Inkariket, hvor Cuzco var hovedstad. Byen har siden 1983 stått oppført på UNESCOs verdensarvliste, og tiltrekker seg en betydelig mengde turister hvert år.

Bybeskrivelse

Her finnes arkeologisk museum, katedral (1564), universitet fra 1692 og mange andre kirker og klostre. Kirken og katedralen Santo Domingo er bygget på ruinene av det store soltempelet Coricancha, som var det viktigste tempelet i Inkariket. I en hall smykket med gullplater, sto solens bilde av gull og edelstener. Ved siden av lå soljomfruens kloster, templer for måne, stjerner og torden, kongeborgen og Saksaywaman-citadellet. Bare steinmuren fra det opprinnelige soltempelet står igjen.

På inkaenes tid hadde Cuzco form som en puma hvis man så byen ovenfra. Saksaywaman-citadellet utgjorde hodet på pumaen. Fra dette festningsverket, som ligger rett nord for byen, har man panoramautsikt over hele Cuzco.

Fra Cuzco går det tog til Machu Picchu, Sør-Amerikas mest besøkte turistmål.

Historie

Cuzco skal være grunnlagt av den første herskeren i Inkariket, Manco Cápac, men er rimeligvis eldre. I 1533 ble den inntatt av den spanske conquistadoren Francisco Pizarro, og ble deretter en del av det spanske imperiet. Cuzco ble sterkt skadet ved brann i 1536 og ved jordskjelv i 1650 og 1950. Byen ble omhyggelig restaurert etter 1950, med tilhørende arbeidsinnvandring fra rurale strøk. Som i Lima og andre større peruvianske byer vokste det fram slumområder, kalt «barriadas», i utkanten av byen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg