Cusco, by i Peru, i en dyp dal i de østlige Andesfjellene, 3400 moh., 950 km sørøst for Lima; 291 000 innb. (2000), de fleste indianere. Cuzco er et viktig regionalt handels- og samferdselssenter, med tekstil- og lærindustri, sukkerraffinerier m.m. Jernbane til Puno ved Titicacasjøen, og til havnebyen Mollendo ved Stillehavet. Betydelig turisme. Universitet, grunnlagt 1692, erkebispesete.

Arkeologisk museum, katedral (1564) og mange andre kirker og klostre. Storslåtte minner fra inkariket, hvor Cuzco var hovedstad. I det store soltempelet i en hall smykket med gullplater stod Solens bilde av gull og edelstener. Ved siden av lå soljomfruens kloster, templer for måne, stjerner, torden m.m., kongeborgen og i nord Sacsahumán-borgen.

Cuzco skal være grunnlagt av den første inka, Manco Capac, men er rimeligvis eldre. Inntatt av Pizarro 1533. Sterkt skadet ved brann 1536 og ved jordskjelv 1650 og 1950, særlig etter 1950 omhyggelig restaurert. Byen står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.