Cajamarca

Av .

Cajamarca er en by i det nordlige høylandet i Peru, 2750 meter over havet, 380 kilometer nordvest for Lima. Byen har 226 031 innbyggere (INEI, 2017) og utgjør hovedstaden i regionen med samme navn. Cajamarca er et viktig handelssenter for den nordlige Andesregionen.

Faktaboks

Uttale
kaxamˈarka

Næringsliv 

Til tross for et rikt og variert jordbruk, er regionen Cajamarca den fattigste i Peru: 52 prosent av befolkningen lever under den nasjonale fattigdomsgrensen (INEI, 2017). Regionen omfatter både høyland og subtropiske daler. Det produseres melk, lær og stråhatter og dyrkes sukker, tobakk og ris. I gruvene utenfor byen utvinnes kobber, bly, gull, sølv, sink og jern. Dagbruddet Yanacocha anses som en av verdens største gullgruver. Lokal aktivisme mot gruvedriften, som antas å forurense vannressursene, har ført til stans av enkelte prosjekter.

Historie

Området har vært bebodd av ulike kulturer i over to tusen år. Som en gammel inkaby har Cajamarca flere prekolumbiske ruiner, i tillegg til bygninger og kirker fra den spanske kolonitiden. Byen er kjent for det historiske slaget i Cajamarca, hvor conquistadoren Francisco Pizarro fanget og drepte inkakongen Atahualpa i 1532. Slaget markerte Inkarikets fall og den spanske tronens maktovertakelse. Et populært turistmål like utenfor byen er termalbadet i Baños del Inca, Atahualpas angivelige foretrukne feriested.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg